Nova esencijalna lista proširena za 12 lijekova

Jedno od najvažnijih pitanja u oblasti zdravstva je donošenje esencijalne liste lijekova za pacijente.

Nova esencijalna lista na kojoj će se naći 166 lijekova, a koju je izradilo Federalno ministarstvo zdravstva i odobrila Vlada FBiH, bit će objavljena danas u Službenom listu, saznaje „Dnevni avaz“.

Sastanak ministara Lista je, u odnosu na prošlogodišnju, proširena za 12 novih lijekova, čime će građani FBiH dobiti najkvalitetnije lijekove.

Očekuje se da će novom listom Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH napraviti milionske uštede, a pogodnost će osjetiti i pacijenti jer se očekuje sniženje cijena lijekova u FBiH za više od deset posto.

– Listaje proširena, au vezi s tim smatramo da će ušte – de biti 10 do 12 posto na lijekovima ako je kantoni proveduudjelu. Nakonšto lista sutra (danas, op. a.) bude objavljena u Službenom listu, sazvat ću sastanak sa svim ministrima zdravstva, gdje ću ih izvijestiti da je lista spremna i napomenutiih koje su njihove obaveze u provođenju – kazao je za „Avaz“ Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

Esencijalna lista se ne pravi u korist bilo kojeg proizvođača, već pacijenata, rekao je Mandić na upit je li na nivou Federacije napravljena esencijalna lista lijekova u korist domaćih proizvođača, s obzirom na podatakda sunjihovilijekovi na tržištu zastupljeni sa svega 17,9 procenata.

– Od 166 lijekova, koliko će ih sada biti na listi, domaći proizvođači imaju registriran lijek na 73 pozicije –kazao je Mandić.

Lista lijekova je generička, štoznači dasulijekovi svih proizvođača koji imaju istisastav,a nalazesenalisti, besplatni.

– Federalno ministarstvo propisuje generike, zaštićene nazive, a kantonalna ministarstva na svojim pozitivnim listama to prevode i propisuju zaštićena fabrička imena –dodao je on.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Dnevni avaz)

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: