Njemačka nudi po 3.000 eura onima kojima je odbijen azil, među njima i 4.000 građana BiH

Oko četiri hiljade stanovnika Bosne i Hercegovine uskoro bi moglo dobiti po tri hiljade eura. Riječ je o državljanima BiH koji su zatražili azil u Njemačkoj, ali im je odbijen.

Naime, njemačka vlada namjerava novcem motivirati osobe kojima je odbijen zahtjev za azilom da se dobrovoljno i što je moguće prije vrate u svoje domovine. Dodatne novčane premije dodjeljuju se samo do kraja februara, piše Večernji list BiH.

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da se zahtjev za “reintegracijsku podršku” u iznosu od 3.000 eura može podnijeti do 28. februara.

Porodice kojima je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj mogu dobiti novčanu pomoć u iznosu od 3.000 eura za stanarinu, izgradnju ili obnovu kuća i stanova, kao i za kupovinu kuhinje ili renoviranje kupatila.

Kada je riječ o pojedincima, novčana pomoć iznosi 1.000 eura. Ovom odlukom je do kraja feberuara produžen je program “Početna pomoć plus” u sklopu projekta “Tvoja zemlja, tvoja budućnost”.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maizière je u izjavi za list “Bild am Sonntag” poručio osobama kojima je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj da, ako se odluče na dobrovoljni povratak, uz početnu pomoć, mogu dobiti i pomoć za stanarinu u zemlji njihova porijekla koja će biti pružana u idućih 12 mjeseci.

De Maizière je također tim osobama poručio da postoje perspektive u njihovim zemljama.

“Pomažemo vam u reintegraciji konkretnom pomoći”, izjavio je njemački ministar unutrašnjih poslova.

Prema informacijama lista “Bild am Sonntag”, pravo na novčanu pomoć je između februara i oktobra 2017. godine iskoristilo samo 8.639 osoba. Isti izvor navodi da u Njemačkoj trenutno  živi 115.000 osoba kojima je odbijen zahtjev za azil. Od tog broja, 80.000 osoba dobilo je tzv. trpljeni boravak (Duldung).

Čak 35.000 ljudi treba biti prisilno vraćeno, a u istom vremenskom periodu je prisilno vraćeno 19.520 osoba. Njemačke vlasti već godinama ne pomažu samo osobama kojima je odbijen zahtjev za azil nego i onima koji su podnijeli zahtjev za azil i još uvijek nisu dobili odgovor jer proces traje. Takvim osobama u mnogo slučajeva se pruža i finansijska pomoć. Pri tome se radi o preuzimanju troškova povratka.

Novčana pomoć se pruža i osobama koje imaju dozvolu boravka u Njemačkoj i koje mogu zamisliti povratak u svoje zemlje.

Podsjetimo, na osnovi sporazuma o readmisiji u BiH je u prošloj godini vraćeno 1.939 osoba, a zbog migrantske krize u Europi, sredinom ove godine samo iz Njemačke su postojale najave za povratak oko 4.000 državljana BiH kojima je odbijen zahtjev za azil. Ovaj podatak navodi se u informaciji o prihvatu i integraciji državljana BiH vraćenih po osnovi sporazuma o readmisiji koju je u julu usvojio Vijeća ministara BiH.

Najveći broj povratnika u Federaciji BiH registriran je na području Tuzle (155) i Sarajeva (79), dok je na području Republike Srpske najveći broj povrataka registriran na području Bijeljine (39) i Zvornika (30).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: