NIS-Srbija preuzima OMV benzinske stanice u BiH

Naftna industrija Srbije (NIS) danas je u Beogradu potpisala ugovor o kupovini 100 posto vlasništva kompanije OMV BH, zahvaljujući čemu će NIS preuzeti mrežu od 28 benzinskih stanica OMV-a na teritoriji BiH. Kupovina OMV benzinskih stanica u BiH, kako je navedeno na sajtu NIS-a, predstavlja korak u realizaciji strategije regionalnog razvoja NIS-a do 2012. godine, u okviru koje je jedan od prioriteta ove kompanije u većinskom ruskom vlasništvu širenje maloprodajne mreže u zemljama Balkana.

Očekuje se da ugovor između NIS-a i OMV BH bude zatvoren nakon odobrenja nadležne institucije za zaštitu konkurencije, dok u okviru obostranog dogovora kompanije neće objelodanjivati cijenu transakcije.

“Mreža OMV je jedna od najjačih mreža na tržištu BiH”, navodi se u saopštenju i dodaje da je u okviru regionalne strategije razvoja NIS-a, tržište BiH identifikovano kao jedno od prioritetnih za Kompaniju NIS, pored tržišta Bugarske i Rumunije.

Navodi se da NIS ima sve neophodne resurse za realizaciju svojih starteških ciljeva, budući da je 1. novembra ove godine završen program rekonstrukcije i modernizacije NIS-ove rafinerije nafte u Pančevu, u okviru koje je počeo sa radom novi kompleks za hidrokeking i hidroobradu.

Ovaj prerađivački kompleks obezbijediće potencijal za rast izvoza motornih goriva “Evro 5” kvaliteta u Balkanskom regionu, dok će, preuzimanjem maloprodajne mreže “OMV BH”, NIS obezbijediti kanale prodaje motornih goriva “Evro 5” kvaliteta, koji su proizvedeni u rafineriji ove kompanije.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da je kupovina OMV benzinskih stanica u BiH samo jedan od koraka u pravcu realizacije strategije dugoročnog razvoja maloprodajne mreže NIS-a u regionu.

“Na ovaj način NIS-u će biti omogućeno da plasira visoko kvalitetno gorivo evro kvaliteta koje je Kompanija proizvela u svojoj rafineriji. Ova akvizicija će nam obezbediti, prvi put, i mjesto među top tri najjače maloprodajne mreže na tržištu van Srbije”, istakao je Kravčenko.

U NIS-u, jednoj od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, ruska naftna kompanija “Gaspromnjeft” ima 56,15 posto vlasništva, a 29,88 je u vlasništvu Srbije, dok ostatak pripada manjinskim akcionarima.

U skladu sa svojom strategijom da postane lider u okruženju, NIS postepeno širi poslovanje i na tržište regiona – BiH, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku.

 

(Vijesti.ba/Srna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: