NIKŠIĆ: VLADA TREBA DA RJEŠAVA PROBLEME LJUDI, A NE DA GENERIRA NOVE PROBLEME

Vlada je ta koja treba da rješava probleme ljudi, a ne da generira nove probleme – istakao je večeras federalni premijer Nermin Nikšić u intervju u emisiji TV1 „Specijal“.

On je kazao da članovi Federalne vlade funkcionišu kao tim i vrlo korektno, a kad je u pitanju nova parlamentarna većina, shvataju tu poziciju. Federalni premijer je prokomentirao da i poslanici jedva čekaju da se riješi to pitanje i da nova Vlada bude odraz nove parlamentrane većine.

„Ovo je neki novi politički momenat, nova politička realnost i dogovorili smo se da se pokušamo izdići iznad situacije i da radimo svoj posao  koliko možemo profesionalno. Sada se zadržavamo na nekom ‘toplom režimu’ – dakle ne stavljamo na dnevni red Vlade one stvari koje bi nas mogle dodatno podijeliti i izazvati komplikacije i rješavamo sve ono što je bitno za život u Federaciji“, dodao je Nikšić napominjući da očekuje da će se rješenja postići u skorijoj budućnosti.

Na pitanje da li je ključ rekonstrukcije Federalne vlade u rukama Živka Budimira, Nikšić je odgovorio da bi najjednostavnije bilo da on prihvati političku realnost i da se povuče s te funkcije.

Govoreći o penzionisanim vojnicima i zakonskim rješenjima u tom kontekstu, Nikšić je kazao da neće dozvoliti da privilegovalne penzije ugroze isplate redovnim penzionerima.
Iako donošenje odluka o ključnim investicijama trenutno nije na dnevnom redu Vlade, premijer je izdvojio da se u proteklom periodu dosta uradilo u oblasti cestogradnje, te u energetskom sektoru.

„Dosta je pozitivnih primjera koji se mogu istaći – šest gradilišta je u ovom trenutku aktuelno kad je u pitanju cestovna infrastruktura, 26 kilometara se gradi, a deset kilometara je već završeno autoputa”, istakao je Nikšić dodajući da će sljedeće godine biti otvorena još tri gradilišta.

U ovoj godini je, po njegovim riječima, bilo prosječno angažovano 2.500 radnika na gradnji autoceste, a u sljedećoj godini se očekuje upošljavanje još 2.500 ljudi što je uz prateće djelatnosti još 12 do 15 hiljada radnika.

Dodao je da je u ovoj godini oko 700 miliona KM uloženo u autoceste i dodatno je investirano 130 miliona KM u rudnike. Sa investicijom od 120 miliona KM se završava revitalizacija termobloka u Tuzli i urađen je termoblok u Kaknju.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: