NIKŠIĆ UPUTIO BUDIMIRU PRIJEDLOG ZA SMJENU MINISTARA

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić informirao je na današnjem sastanku u Sarajevu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da mu je uputio prijedlog za smjenu pojedinih ministara u Vladi Federacije BiH.

– U toku dana će predsjednik Federacije dobiti zvaničan akt sa prijedlogom za smjenu ministara u Vladi Federacije BiH, kazao je Nikšić novinarima nakon sastanka.

Dodao je da se prijedlog za smjenu odnosi na ministre iz reda SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak.
Prijedlozi za smjenu odnose se na ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankovića Lijanovića, ministra finansija Antu Krajinu, ministra raseljenih osoba i izbjeglica Adila Osmanovića, ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja, ministra kulture i sporta Salmira Kaplana, ministra razvoja, poduzetništva i obrta Sanjina Halimovića, ministra trgovine Milorada Bahilja i ministra rada i socijalne politike Vjekoslava Čambera.

“Očekujem da će predsjednik FBiH što prije postupiti u skladu s Ustavom i potvrditi smjenu ministara. S obzirom na to da je to ekspresno uradio u slučaju kovertirane ostavke Desnice Radivojevića, ne vidim nijedan razlog za odugovlačenje u ovom slučaju”, navodi se u pisanoj izjavi premijera Nikšića koju je medijima dostavljena iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Kako se navodi, na taj način će se otvoriti vrata rekonstrukciji Vlade FBiH, u skladu sa sastavom nove parlamentarne većine u FBiH, koja se više nego jasno potvrdila prilikom usvajanja budžeta FBiH za 2013. godinu u Federalnom parlamentu.

Osim očitog nedostatka političkog kapaciteta, u smislu podrške u Parlamentu FBiH, razlozi za smjenu ovih osam ministara je njihovo svjesno blokiranje rada Vlade FBiH, navodi se u izjavi.

“Nažalost, to su učinili na najosjetljivijem mogućem pitanju, pitanju budžeta i to dva puta zaredom. Tim svojim potezom jasno su stavili do znanja da su im interesi stranačkih centrala, ispred interesa građana. Ističem da mi nije bilo lako donijeti ovu odluku. Međutim, nisam imao izbora”, kaže Nikšić.

Naglasio je da ne može i neće tolerirati blokade rada Vlade zbog bilo čega i od bilo koga, a pogotovo to ne smije, kako kaže, dozvoliti na ovako važnom pitanju kao što je budžet.

“Svim ovim ministrima ostavio sam dovoljno vremena da razmisle o svemu što se desilo, te da eventualno sami donesu odluku o napuštanju Vlade. Nažalost, to se nije desilo. Svima im,  ipak, zahvaljujem na korektnoj saradnji u proteklih 21 mjesec i ovim ne želim pobrisati sve dobre stvari koje će bez sumnje ostati iza većine njih i na kojim će njihovi nasljednici moći nastaviti raditi, nadam se mnogo odgovornije”, istaknuo je Nikšić u pisanoj izjavi medijima.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.