NEZAPOSLENOST SMANJITI BRISANJEM IZ EVIDENCIJE

Prema posljednjim statističkim podacima, u FBiH u januaru ove godine bilo je 424.598 nezaposlenih.

Prebacivanje krivice

Govoreći o ogromnoj stopi nezaposlenosti od 45 posto, Miralem Šarić, direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje, na jučerašnjoj pres-konferenciji u Sarajevu priznao je da bi rezultati rada ustanove na čijem je čelu mogli biti mnogo bolji, ali je krivicu pak prebacio na druge faktore.

Jedini i pravi uzrok ove stope nezaposlenosti jeste taj što zavodi plaćaju zdravstvenu zaštitu nezaposlenim, kazao je on iznoseći nevjerovatnu procjenu prema kojoj bi, u slučaju da plaćanje zdravstvenog osiguranja bude prebačeno na fondove zdravstvenog osiguranja, stopa nezaposlenosti bila prepolovljena, “jer bi zavod imao razvojnu, a ne socijalnu ulogu”.

Kako je objasnio, mnoge se osobe prijavljuju na evidenciju nezaposlenih samo radi ostvarivanja zdravstvenog osiguranja. U svemu tome Šarić je potpuno zanemario da bi u tom slučaju broj nezaposlenih bio smanjen samo “na papiru”, odnosno da bi manje ljudi bilo evidentirano.

Boračke naknade

Šarić je jučer istakao i da su zavodi za zapošljavanje u FBiH tokom protekle tri godine izdvojili oko 150 miliona maraka za plaćanje naknada demobilisanim borcima.

– To su sredstva koja su trebala biti u funkciji razvoja. Borcima treba pomoći, ali ih treba zapošljavati, a ne davati socijalu koja je minimalna – kazao je on.

Inače, Zavod je posredstvom projekata sufinansiranja lani zaposlio oko 4.000 mladih bez radnog iskustva, žena, povratnika, osoba s invaliditetom… Najavljeno je da će s istim projektima nastaviti i u 2011. godini.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: