NEZAPOSLENI ZADRŽAVAJU PRAVA NAKON PRIJAVE U SREBRENICI

 Vlada FBiH je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku u kojoj nezaposleni prijavljeni kod zavoda za zapošljavanje u FBiH zadržavaju prava koja ostvaruju u Federaciji i nakon što prijave prebivalište u Srebrenici. Ova odluka je važan doprinos i ohrabrenje za nastavak registracije birača u Srebrenici, saopćeno je iz Građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

Na taj način, članovi ove inicijative pozdravljaju kontinuiranu institucionalnu podršku Vlade FBiH kampanji registracije.

Odluka o ostvarivanju prava po osnovu nezaposlenosti povratnika iz FBiH u Republiku Srpsku propisuje da, u skladu sa utvrđenim zakonom i drugim propisima iz oblasti zapošljavanja koji se primjenjuju u FBiH, povratnici u Republiku Srpsku zadržavaju prava stečena na osnovu statusa nezaposlene osobe u FBiH.

– Federalni premijer Nermin Nikšić je u jučerašnjem razgovoru sa predstavnicima građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu” obečao hitnu i dosljednu primjenu ove odluke kao i ranijih garancija koje su dala federalna ministarstva za rad i socijalnu politiku i boračka pitanja u FBiH, te poslovodstvo Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, kažu iz Građanske inicijative “Glasaću za Srebrenicu”.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: