Nezaposleni borci na sudu potražuju milionske iznose

Na osnovu zakona koji je donesen prije 12 godina nezaposleni demobilisani borci u 160 predmeta potražuju od kantona naknade za vrijeme nezaposlenosti što bi u konačnici, ukoliko i ostali borci podnesu tužbe, moglo rezultirati višemilionskim isplatama.

Na osnovu ovog zakona, posljednji procijenjeni troškovi, uključujući i isplate borcima mogle bi preći iznos od 97,7 miliona KM.

Procjena je Federalnog zavoda za zapošljavanje da bi 55 miliona KM bilo potrebno za usklađivanje novčane naknade i čak 42,7 miliona KM za troškove sudskih postupaka.

Nijedan predmet još nije meritorno riješen.

Riječ je o Zakonu o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica koji je donesen 2006. godine.

Ovim zakonom nezaposlenim demobilisanim borcima je utvrđeno pravo na naknadu za vrijeme nezaposlenosti, zavisno od vremena provedenog u oružanim snagama, u trajanju od jedne godine, dvije i tri godine, po osnovu kojeg su kantonalne službe za zapošljavanje izdavale  rješenja o utvrđivanju prava na navedenu naknadu u fiksnom iznosu za cijeli period trajanja prava, i to „u iznosu od 25 % od prosječne plaće u Federaciji iz prethodne godine“.

Ovim slučajem bavili su se i u Uredu za reviziju institucija u FBiH. Izdali su preporuku da je potrebno poduzeti sve zakonske aktivnosti u cilju rješavanja  problema  usklađivanja  naknada za demobilisane borce.

„Problem može uticati na finansijsku likvidnost, stabilnost i održivost, kako kantonalnih službi za zapošljavanje tako i Federalnog zavoda.  U skladu  sa konstatovanim, potrebno je poduzeti  adekvatne  mjere  putem  Upravnog  odbora,  Vlade  FBiH  i  Parlamenta FBiH, uvažavajući činjenicu da odlaganje rješavanja navedenog problema eventualno može  uvećati obaveze za sudske troškove i zatezne kamate“, naveli su iz ovog ureda.

 

 

(Fokus)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: