Nevrijeme iz budžeta odnijelo 61 milion KM

Nevrijeme s početka februara nije nanijelo štete samo privrednicima jer posljedice se, istina puno blaže, osjete i u naplati javnih prihoda

Tako je priliv prihoda na račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH u prvih 15 dana februara ove godine manji za 61 milion KM u odnosu na isti period prošle godine.

Kako nam je kazao portparol UIOBiH Ratko Kovačević, u prve dvije sedmice februara 2012. naplaćeno je 262 miliona KM indirektnih poreza, a prošle godine taj iznos je bio 323 miliona KM.
Pad prihoda je zabilježen najvećim dijelom zbog toga što je jedno vrijeme bio zabranjen saobraćaj teretnim vozilima tako da nije bilo uvoza, a samim tim ni uvoznih dažbina, kao ni naplate putarine.

Ipak, najveće štete su pretrpjeli poljoprivrednici zbog uništenih plastenika, kao i stočari kojima su oštećeni objekti, uginula stoka, a nisu mogli ni proizvode isporučivati te su neki mlijeko morali prolijevati.
Prema prvim procjenama poljoprivrednika, štete u poljoprivredi mogle bi dosegnuti cifru od preko 150 miliona KM. S obzirom na to da se gubici tek zbrajaju, iznos će sigurno biti veći.
U prilog toj činjenici je i zvanična procjena štete na farmama Planinskog dobra u Nevesinju koja iznosi oko 600.000 KM.

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: