Nestabilno vrijeme nastavlja se i u avgustu

Nestabilno vrijeme u BiH posljednjih dana praćeno jakom grmljavinom i obilnim kišama kao i velikim temperaturnim razlikama u kratkim vremenskim intervalima popraćeno žutim meteoalarmom – normalna su pojava koja će se, prema očekivanjima meteorologa, nastaviti i u mjesecu augustu, piše Anadolu Agency (AA).

Sarajevo je prošle srijede u predvečerje zahvatilo nesvakidašnje olujno nevrijeme praćeno jakom grmljavinom i gradom, a uslijed jake i obilne kiše brojne saobraćajnice i objekti su poplavljeni. Nevrijeme je povremeno izazivalo i prekid električne energije.

Slično vrijeme nastavilo se i narednih dana, praćeno crnim oblacima, jakim vjetrom i grmljavinom koja je skoro pa potpuno isprazni gradske ulice.

Promjena vjetra sa visinom jedan je od glavnih uzroka nevremena koje se u kratkom vremenu, možda i do pet minuta, može razviti i tokom poprilično sunčanog i toplog ljetnog dana.

Izraženije grmljavinsko nevrijeme kakvo je u Sarajevu i drugim gradovima BiH zabilježeno proteklih dana, posljedica je sparine, kaže za Anadoliju Damir Šantić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ).

“To se toliko brzo može desiti. Možete vidjeti nekada na nebu da jedan oblak ide u jednom smjeru, drugi u drugom. Razlika je u vjetru i to dovodi do rotacija, tako se stvaraju vrtložne struje odnosno tornada. Promjena smjera vjetra sa visinom zove se poticajnom energijom,  što je više vlage i što je toplije, to su parametri da bude grmljavinskog nevremena”, pojasnio je Šantić.

Atmosfera je nečista, kako kaže, stoga je za očekivati da i kiša bude sadržajnija prašinom. BiH trenutno nije zahvaćena oblacima prašine iz Sahare kao što je to bio slučaj početkom proljeća.

Kada je riječ o jakoj grmljavini i kiši, u BiH ono će se zadržati i do kraja augusta kada će biti rijetkih sunčanih intervala.

“Bilo je promjenjivo vrijeme, a za očekivati je tako da će biti i ovog mjeseca. Bit će otprilike tri dana sunčano, onda opet u subotu prolazak fronte sa zapada u centralnom dijelu Evrope preko Balkana, donijet će padavine. Sredinom mjeseca očekujemo više kiše u BiH. Za ovaj mjesec nije za očekivati više od tri do četiri dana stabilnog vremena, bit će dosta padavina. To je sasvim uobičajeno, pogotovo što se tiče sunčanog vremena, jer dosta je vlage. Ne možemo očekivati puno sunčanog vremena. Sada će malo više ugrijati, bit će puno vruće narednih dana, ali u subotu već padavine. Bit će kiše, pljuskova i grmljavine i ona opet stabilizacija”, dodaje Šantić.

Prema njegovim riječima, ljetne temperature nisu više u odnosu na prosječne i kreću se u granicama normalnog.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: