Nermin Nikšić je novi predsjednik SDP-a

Nermin Nikšić, izabran na vanrednom Kongresu SDP-a, novi je predsjednik te partije. On je izabran sa 233 glasa u drugom krugu. Njegov protukandidat je bio Selim Bešlagić i u drugom krugu je imao 224 glasa. Ranije, u prvom krugu kandidati su bili još i Besima Borić, Mirko Pejanović i Svetozar Pudarić.

Od akreditovanih 526 delegata Kongresa, njih 460 je glasalo u drugom krugu, a 457 je bilo važećih listića i tri nevažeća. Spomenimo i to da je Kongres počeo s radom u subotu ujutro, a da su rezultati za izbor predsjednika saopćeni u nedjelju ujutro u nešto prije šest sati.

Nakon prvog kruga nijedan od kandidata nije imao dovoljan broj glasova, pa su delegati između Nikšića i Bešlagića birali u drugom krugu. Inače, već od same najave vanrednog Kongresa Nikšić je važio za favorita dosadašnjeg predsjednika Zlatka Lagumdžije.

Bešlagić je nakon proglašenja rezultata čestitao Nikšiću, a potom je rekao i da se zahvaljuje onima koji su glasali za njega te da mu nikada nije bila želja da bude predsjednik, već da ukaže na probleme u SDP-u.

“Ja ću od sada biti samo član stranke, ali ću i dalje pratiti njen rad i kritikovati, to da znate i to mi ne možete zabraniti. SDP je moja kuća”, rekao je Bešlagić.

Nakon izbora za predsjednika Nikšić je kazao da danas nema poraženih te da je SDP pokazao svoj kapacitet. Dodao je da u narednim mjesecima slijedi borba za novi i bolji SDP.

“Bez jakog SDP-a nema jake BiH”, poručio je.

Zahvalio se dosadašnjem predsjedniku Zlatku Lagumdžiji te rekao da mu je bio najbliži saradnik u dobru i zlu, i u pobjedi i u porazu.

“Za sve ove godine stekao sam prijatelja u tebi, nadam se da i ti osjećaš isto”, kazao je Nikšić obraćajući se Lagumdžiji.

Nikšić je u prethodne četiri godine obavljao funkciju premijera Federacije BiH. Član je stranke od 1993. godine, a od 2007. je njen generalni sekretar.

Pravni fakultet u Mostaru je završio 1986. godine nakon čega je radio u Općini Konjic na više pozicija u prijeratnom i poslijeratnom periodu.

Od 2000. godine je značajnije politički angažiran kada je i izabran u Federalni parlament. Od te godine je na svakim narednim izborima dobijao dovoljan broj glasova da uđe u Zastupnički dom Federalnog parlamenta, kao i 2010. godine kada je SDP bio pobjednik izbora, a Nikšić je imenovan za premijera.

Na Općim izborima u oktobru ponovo je osvojio mandat u Zastupničkom domu gdje će djelovati naredne četiri godine.

Za Nikšića i Vladu na čijem je čelu su se, bar prema pisanju medija, vezivale i neke afere u protekle četiri godine, međutim nijedna od njih nije dobila epilog.

Među uspjehe Vlade na čijem je čelu Nikšić ubraja i to da su, kako kaže, “MMF-u vratili više novca, nego su uzeli”, u uspjehe svoje Vlade ubraja i izmirenje dugova prema demobiliziranim borcima, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima najviših ratnih priznanja, neratnim invalidima, kojima je vraćeno oko 150 miliona KM, a potom su njihove naknade i povećane. Nikšić u uspjehe Vlade ubraja i investicije, cestogradnju, povećanje penzija, usvajanje zakona koji se tiču borbe protiv korupcije i kriminala…

Na čelu stranke će biti do redovnog Kongresa koji bi trebao biti održan u narednoj godini, a možda i nakon toga, ukoliko bude kandidat za predsjednika i na idućem Kongresu.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.