"Nemoguća misija": Tihić miri Dodika, Čovića i Lagumdžiju!

Stranka za BiH neće učestvovati na sastanku stranaka okupljenih oko SNSD-a i HDZ-a BiH 10. januara, a jedan od razloga je proglašenje Zakona o statusu državne imovine na teritoriji RS, kojim je SNSD poslao jasnu poruku da nema namjeru izmjeniti svoj stav o državnoj imovini nego da, naprotiv, želi završiti projekat otimanja državne imovine u korist entiteta. Jučerašnju oduku Predsjedništva stranke koja u potpunosti baca novo svjetlo na formiranje vlasti na državnom nivou, za “Dnevni list” je objasnio potpredsjednik SBiH Beriz Belkić, kazavši kako je odluka SNSD-a u potpunosti neprihvatljiva.

Naime, iako je najavila kako će konstruktivno djelovati u procesu uspostave vlasti zavisno od odnosa SNSD-a i ostalih stranaka prema ključnim pitanjima kao stoje državna imovina, ustavne promjene, popis stanovništva, elektroenergetski sektor itd., posljednje odluke SNSD-a o državnoj imovini u potpunosti su promijenile odnos ove stranke. Međutim, zanimljivo je kako Belkić pritom podsjeća na preliminarne razgovore sa SDP-om na nivou zamjenika predsjednika, ali do danas je sve ostalo na tome.

Platformu oko koje su se okupili SDP, SDA, HSP BiH i NS Radom za boljitak nisu vidjeli nego su je pročitali u medijima te se izjasnili o njoj. Za SBiH postoji nekoliko stvari koje su prihvatljive u ovom dokumentu, poput reforme entitetskog glasanja i Vrhovnog suda BiH, međutim pitanja državne imovine i posrednog izbora članova Predsjedništva su ipak neprihvatljiva.

Sa druge strane, na sastanku koji je održan 28. decembra javno je rečeno koji su stavovi SBiH, a to je kako ova stranka nema ambicija učestvovati u vlasti, ali može dati podršku uspostavi vlasti ukoliko je odnos prema ključnim pitanjima približan stavovima Stranke za BiH. Međutim, nakon toga je Milorad Dodik izdao ukaz kojim je otišao do kraja u razvlašćivanju države, upozorio je Belkić.

Sa druge strane, u SDA su jučer nakon sjednice kolegija stranke dali zanimljiv prijedlog prema kome bi se sastanak šefova klubova parlamentarnih stranaka, zakazan za 11. januar, trebao iskoristiti za sastanak lidera stranaka koje imaju zastupnike na državnom nivou. Glasnogovornik SDA Salmir Kaplan objasnio je kako bi se na taj način postignulo da se sastanku odazove veći broj relevantnih političkih faktora, piše “Dnevni list”. Tada ne bi bilo potrebe za sastankom koji su najavili SNSD i HDZ 10. januara.

“Tu bi se trebalo konkretno razgovarati o uspostavi vlasti, a mi smo stajališta da bi to bilo i najkonstruktivnije”, naglasio je Kaplan.

Ova odluka odaje kako SDA nije odbio mogućnost da učestvuje na državnom nivou u vlasti sa SNSD -om i HDZ-om BiH, ali im je vrlo bitno da u taj proces uključe i SDP. To je i razumljivo s obzirom da SDA i SDP već zajedno kreću u formiranje vlasti na federalnom nivou. Samo, ostaje upitno hoće li Dodik i Čović zaista pristati sjesti za jedan stol sa Zlatkom Lagumdžijom.

Blok stranaka okupljenih oko SNSD-a i HDZ-a BiH već je ranije najavio kako neće popustiti pred SDP-ovim zahtjevom koji traži donošenje programske platforme, a tek onda podjelu vlasti, nego će i dalje raditi na uspostavi institucija BiH, pa ako treba i bez SDP-a, potvrđeno je našem listu u centrali SNSD-a. Time je postalo jasno da Milorad Dodik i Dragan Čović, svjesni kako će teško privoljeti SDP da sjedne za jedan stol, imaju i rezervni plan prema komd se vlast na nivou države može, iako to nije baš poželjno, formirati i bez SDP-a. Međutim, iz SDP-a su im samo poručili kako im žele sreću, ali je jasno da upravo SDP i SDA imaju u svojim rukama Klub Bošnjaka u državnom Domu naroda, a samim tim i mogućnost blokiranja koalicije Čović – Dodik.

(24sata.info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: