Nema stabilizacije vremena, u BiH kiša sve do utorka

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni i Hercegovini i u narednim danima padat će kiša.
Kazala je to Ismira Ahmović, meteorolog, naglašavajući da, prema onome što trenutno pokazuju prognostičke karte, u našoj zemlji u narednim danima neće doći do značajnije stabilizacije vremena.

  • Nema poboljšanja vremena, padavine očekujemo sve do narednog utorka. U petak se također, očekuju padavine, ali i u danima vikenda, s tim da će u nedjelju izraženije padavine biti u istočnim dijelovima zemlje i Krajini – objašnjava Ahmović.
    I početak sljedeće sedmice, ponedjeljak i utorak, u većini naše zemlje obilježit će padavine.
  • Kada je riječ o vremenu, svaka godina specifična je po nečemu. Poplave su obilježile 2014, a 2015. imali smo jako zagađen zrak. Prethodna dva ljeta bila su izrazito topla, a ovo proljeće pamtit ćemo po padavinama. To vam je tako sa vremenom, nikada ne znate šta donosi neko godišnje doba. Mnogi nas zovu i pitaju kada će poboljšanje vremena, mi bismo to kazali da vidimo, a onda traže odgovore od nekih drugih, očekujući da im kažu nešto više. Savjetovala bih da se previše ne “hvatamo” za klimatoološke analize, jer pouzdana prognoza za mjesec ne postoji. To su analize, a ne prognoze. Mnogi zbog toga pogrešno informiraju javnost tražeći mišljenje od onih koji nisu stručni – istakla je Ahmović.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: