Nema saglasnosti u Upravnom odboru UIO za raspodjelu sredstava od cestarina

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH razmatrao je danas stanje u vezi sa raspodjelom prihoda od cestarina na posebnom podračunu za izgradnju autocesta nakon što su 1. februara stupile na snagu izmjena i dopuna seta zakona koji se odnose na akcize.

S obzirom na to da nije postignuta saglasnost o istovjetnom načinu raspodjele prikupljenih sredstava, nisu ni donesene odluke o raspodjeli i sredstva će do daljnjeg biti na računu Centralne banke BiH.

Protiv prijedloga odluka da sredstva od cestarina budu raspodijeljena na način da FBiH pripadne 59 posto, Republici Srpskoj 39 posto, a Brčko distriktu dva posto, bili su članovi UO iz FBiH.

UO UIO nije danas usvojio Odluku o postupanju s oduzetom i ustupljenom robom koju je predložila Uprava jer su članovi UO iz reda eksperata bili protiv prijedloga.
UO UIO, na zahtjev Ministarstva finansija RS, razmatrao je danas informaciju o kontroli prometovanja lož ulja na području Bijeljine i primio je k znanju ovu informaciju

Na današnjoj sjednici nije usvojen izvještaj o radu UIO BiH za 2017. godinu, niti prijedlog dopune programa rada UIO za 2018. godinu.

Članovi UIO razmatrali su danas informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 miliona KM zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini, te je zadužena Uprava da dostavi prijedlog za rješavanje tog problema.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: