Nema dovoljno novca za isplatu svih penzija

Isplata penzija u Federaciji započela je jučer,  ali  niko sa sigurnošću ne zna kada će zadnji penzioner primiti svoj novacm, piše Dnevni list.

Šef Ureda za odnose s javnošću Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje u FBiH Amel Lizde kazao  je kako će većina mirovina biti isplaćena već prvog dana, a kako se nadaju da će i ostatak biti isplaćen do kraja sedmicde.

Prema njegovim riječima, penzije će se isplaćivati kako bude pristizao novac na račun Zavoda. Penzije će biti isplaćene po istom koeficijentu, a u skladu s tim  najniža penzija iznosi 310 maraka, zajamčena 414 maraka, a najviša 2071 marku.

Kašnjenja

Penzije već mjesecima dolaze na adrese penzionera sa zakašnjenjem, a svaki mjesec isplata se oduži i više od sedam dana. Velikom broju penzionera čekovi se podijele odmah, dok na novac čekaju danima. Ovakva situacija nastala je zbog duga na računu Zavoda većeg od 77 miliona maraka koji se odavno vuče.

Naime, od navedenog novca više od polovice je naslijeđeni dug Zavoda iz 2012., dok se u ovoj godini nakupilo oko 30 miliona maraka dugovanja zbog povlačenja novca za penzije  iz tekućeg mjeseca.

Lizde je kazao kako mjesečno prikupe preko naplate doprinosa približno onoliko novca koliko im je potrebno za mjesečnu isplatu penzija. Problem je, pak, što se od prikupljenog novca prvo mora namiriti dugovanje za prethodni mjesec. Tako će i ovoga mjeseca, prema optimističnim procjenama, isplata trajati nekoliko dana, odnosno onoliko dana koliko bude potrebno da se prikupi sav potreban novac.

Povećanje

Podsjetimo i to da je Vlada Federacije BiH prošlog mjeseca potpisala sa udruženjima penzionera sporazum kojim se institucije obavezuju da će u januaru iduće godine povećati penzije za pet posto ukoliko za to bude uvjeta. Ovaj potez za svaku je pohvalu, no ako se uzme u obzir finansijska situacija u kojoj se nalazi Zavod i činjenica da je januar  uvijek najteži mjesec za isplatu penzija  zbog manjka prihoda, jasno je kako će povećanje biti teško provesti, piše Dnevni list.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: