Neizvjesne sve isplate iz budžeta FBiH

Januarske plate budžetskim korisnicama u FBiH neće biti isplaćene ako oba doma Parlamenta FBiH do kraja narednog mjeseca ne usvoje odluku o privremenom finansiranju ili je do tada ne objavi OHR, upozorili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH.

U Ministarstvu finansija FBiH i Parlamentu FBiH ističu kako neće biti obustavljena samo isplata januarskih plata, nego i sva davanja iz federalnog budžeta, među kojima su naknade kako socijalnim tako i boračkim kategorijama, ali i penzije.

Vlada FBiH je odluku o privremenom finansiranju Federacije BiH za prva tri mjeseca iduće godine usvojila 14. decembra, ali ona ne može stupiti na snagu dok je ne potvrde oba doma Parlamenta u istovjetnom tekstu. Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije potpuno konstituisan i njegovo, kao i formiranje Doma naroda, još je neizvjesno.

Poslanici, iako se nadaju da bi konstituisanje oba doma Parlamenta FBiH trebalo da bude okončano najkasnije do kraja januara, skeptični su da će se to i desiti zbog pregovora o formiranju vlasti koji su u toku.

Safet Softić, poslanik u novom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, tvrdi kako zakazivanje sjednica i usvajanje odluke o privremenom finansiranju ovisi od ishoda pregovora lidera političkih partija koji su u toku.

“Bit će dobro ako odluka o privremenom finansiranju bude usvojena do kraja januara. Ali ako se to ne desi, imat ćemo problem. Jedino rješenje je da visoki predstavnik u BiH objavi odluku”, rekao je Softić.

Do petka popodne iz OHR-a nisu se oglasili o mogućem rješavanju ovog problema.

Sa Softićem se složio i Emir Silajdžić, pomoćnik ministra finansija.

“Sekretaru Predstavničkog doma savjetovao sam da sazovu sjednicu i usvoje odluku. S obzirom na to da nema Doma naroda i upitno je kada će ga biti, onda u rješavanje problema treba da se uključi OHR i objavi odluku. Bez toga nema nikakvih davanja iz federalnog budžeta u prva tri mjeseca naredne godine”, istakao je Silajdžić i napomenuo da budžet FBiH za narednu godinu mora biti usvojen do 31. marta 2011. godine, jer u suprotnom bit će obustavljeno kompletno finansiranje iz budžeta.

Predstavnici državnih službenika i boračkih kategorija saglasni su da oba doma Parlamenta FBiH što prije moraju biti konstituisana, a odluka usvojena kako ne bi bila upitna isplata svih davanja iz budžeta.

“Nećemo dozvoliti da državni službenici i namještenici ispaštaju. Vlast zna proceduru, ima rokove i neka ih ispoštuju”, poručio je Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika FBiH.

Safet Redžić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH, smatra kako političari moraju naći način da se dogovore.

“Ali i ako ne bude parlamenta i odluka ne bude usvojena onda ćemo svi ispaštati i snositi posljedice. Bez primanja nećemo ostati samo mi, nego i oni koji nisu usvojili odluku. Dobro je da ima pravila koja važe za sve, a ne samo za socijalne kategorije”, dodao je Redžić.

Prihodi i rashodi

Po Vladinoj odluci o privremenom finansiranju, za prva tri mjeseca prihodi i rashodi iznosit će oko 320,7 miliona KM. Planirano je da prihodi od poreza budu 283,3 miliona KM, a neporezni 37,3 miliona KM. Kada je riječ o rashodima, najveća stavka odnosi se na tekuće transfere i iznosi 205,8 miliona KM, a za bruto plaće i naknade 47,3 miliona KM. Za nabavku stalnih sredstava planirana su oko 24 miliona KM, a za otplatu dugova 16,3 miliona KM. Za izdatke za materijal i usluge planirano je 12,3 miliona KM, za kamate i ostale naknade oko 10 miliona KM, a za doprinose poslodavaca i ostale doprinose 4,7 miliona KM. Za tekuće rezerve planirano je 165.500 KM, od čega za rezervu Vlade FBiH 117.500, a za rezervu premijera i zamjenika 48.000 KM.

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: