Nedostaje novca za penzije i u FBiH?

Nakon alarmantnih prognoza da Fond PIO RS čekaju crni dani, na isto upozoravaju iz Federacije BiH kada je riječ o Federalnom zavodu PIO/MIO.
Mirsad Zaimović (SDA), predsjednik Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, iznio je alarmantne podatke o finansijskoj situaciji u FBiH na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma. Zaimović je upozorio da Zavod PIO/MIO zapada u velike probleme i da nedostaje novca za isplatu penzija.
– Javna preduzeća i institucije ne uplaćuju doprinose PIO/MIO. Prilivi u PIO/MIO i Vladin dug koji uplaćuje Zavodu nisu bili dovoljni za one penzije s koeficijentom prije povećanja – rekao je Zaimović.
Uprkos tome, iz Federalnog zavoda PIO/MIO tvrde da julske penzije nisu upitne. Amel Lizde, šef Ureda za odnose s javnošću Zavoda, naglašava da je ovog mjeseca bolji priliv sredstava nego prethodnih.
– Sredinom godine priliv sredstava mnogo je bolji nego na početku. O datumu isplate krajem ovog mjeseca, 30. Ili 31. jula, izjasnit će se Upravni odbor PIO/MIO. Nama je na početku godine probleme pravio deficit, ali sada je drugačije, a i Vlada FBiH izdvojila je oko 25 miliona KM za isplatu penzija – kaže Lizde.
On pojašnjava da samo treba uzeti u obzir da je u Federaciji 443.155 zaposlenih, a penzionera 388.000.
– Jedino pravo rješenje je da se poboljša ekonomija, da se više ljudi zaposli kako bi se više doprinosa uplaćivalo. To je pravi lijek za izlazak iz krize kada govorimo o penzijskom fondu – rekao nam je Lizde
Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kaže da su svakodnevno u kontaktu s menadžmentom Zavoda PIO/MIO.
– Očekujemo da isplata penzija počne čak 5. ili 6. avgusta. Što se tiče sudbine naših penzija, sigurno je da se s ovim brojem nezaposlenih radnika i doprinosa ne mogu osigurati ni penzije na sadašnjem nivou. I mi ćemo pokrenuti inicijativu da se mijenjaju propisi kako bi bila pravičnija raspodjela bruto proizvoda u FBiH, rekao je Rapa.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: