Nedim Sladić o novom toplotnom valu i opasnostima koje donosi

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić na svom Facebook profilu objavio je upozorenje o petom toplotnom valu koji će da zahvati našu zemlju i podsjetio je na rizike od požara.

“Prema Copernicus-EFFIS platformi (European Forest Fire Information System) i prema outputu Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF), u idućoj sedmici rizik od požara će se povećavati i u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, kako naše zemlje sada izgledno zapljuskuje i 5. toplotni val ovog ljeta.

Prema kraju sedmice bit će visok i vrlo visok širom zapadnog Balkana, a u Dalmaciji i dijelovima Hercegovine čak i ekstreman. Nažalost na istom nivou ostaju i veliki dijelovi Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke i Turske koji još zadugo kiše neće ugledati.

Duži prognozirani sušni i vreli period ispred nas svakako je opomena da se prema prirodi moramo sada ophoditi maksimalno oprezno. Zemlja je suha, velikim dijelom na jugu i spržena, a sunce i dalje snagom nemilosrdno. Jedan opušak cigarete nesvjesno bačen kroz prozor automobila ili samo jedan komadić stakla u doticaju sa suncem mogu pričiniti katastrofu širokih razmjera.

Uslovi su ispunjeni i daleko otežani ukoliko još dodamo vjetar te nepristupačni teren. Imajmo to na umu narednih sedmica, kako nam se katastrofalni scenario augusta 2012. i 2013. godine ne bi ponovio”, napisao je Sladić.

Sladić je uporedio broj vrelih dana nekad i sad. 

“Najveći broj vrelih dana (maksimalna temperatura >30,0 °C) prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine u Sarajevu postavljen je ljeta 2012. godine i iznosio je 58. Ugrubo izračuno to su četiri vala vrućine sa po 14 ili 15 dana natprosječne toplote. U Mostaru taj rekord je njih 85 iz dalekog, teškog i čuvenog ljeta 2003. godine”, konstatovao je Sladić. 

Trenutni broj vrelih dana, zaključno sa jučerašnjim danom, kako je naveo Sladić, je 36 u Sarajevu, odnosno 59 u Mostaru. A danas bilježimo 37. odnosno 60. po redu.

“Kako se u narednih 15 dana izgledno očekuju temperature iznad 30 °C, bit će zanimljivo vidjeti hoće li Sarajevo biti blizu još jednog rekorda (vjerovatno neće, ali na poziciju broj 2 bi mogao vrlo lako), zajedno sa Mostarom koji će po svim prilikama uzeti srebro.

Ukoliko Sarajevo želi još jedan rekord u nizu mnogobrojnih ovog ljeta, skoro svi dani do kraja mjeseca moraju biti iznad 30 °C, što će biti ipak veliki zalogaj, da ne kažem poput zadataka sa zvjezdicom iz zbirke.

Fun fact, but also a concerning one: prosječni broj vrelih dana u periodu 1961-1990 za Sarajevo iznosio je svega 12! Sada ih imamo 3 puta više, naveo je Sladić na svojoj Facebook stranici. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: