Neće svi dobiti penzija 7.avgusta

Ni ovog mjeseca svi penzioneri neće dobiti primanja istog dana. Ko bude imao sreće, penziju će dobiti 7. avgusta, a ostali će biti isplaćeni prema prilivu sredstava. Iz Zavoda PIO/MIO FBiH poručuju da isplata ne bi trebala prijeći sedam dana.

– U Savezu penzionera zauzeli smo stav da se mora napraviti takvo stanje da se penzije isplaćuju svima u isto vrijeme. Jer, zašto bih ja bio privilegiran da danas dobijem penziju, a moj kolega nekog drugog dana. Imam informaciju da je 28. jula bila isplaćena posljednja penzija. To je velika diskriminacija prema tim ljudima, strašno – kazao nam je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Rapa objašnjava da su tražili od Zavoda PIO/MIO da tačno bude određen termin od početka do kraja isplate ili da termin isplate bude pomjeren kako bi svi u tih četiri-pet dana dobili penzije, ali to nije prošlo.

– Isplata počinje 7. avgusta, a dinamika će zavisiti od priliva sredstava. Nastojat ćemo da sve penzije budu isplaćene u roku od sedam dana. Takva je situacija bila i prošli mjesec. Mi nemamo informacija da je neko dobio 28. u mjesecu. Istovremeno će biti uplaćeno i bankama i poštama- rekao nam je Tomislav Kvesić, iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda PIO/MIO. U Federaciji BiH je 388.000 penzionera. S najnižim primanjima od 326 KM je 260.000 penzionera.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: