Ne postoje primjedbe na BiH u vezi bezviznog režima

Zamjenica ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić Babić izjavila je Srni da bilateralno ne postoje nikakve primjedbe na BiH u vezi bezviznog režima sa zemljama EU, te da zbog toga ne očekuje ni negativne signale iz Luxembourga sa sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova.

“BiH dosta dobro prati sistem koji imamo i koji nam je bio zadat Mapom puta kada se išlo na liberalizaciju viznog režima”, istakla je Trišić Babić.

Ona je naglasila da BiH u Luksemburgu nije pomenuta i napomenula da je Ministarstvo inostranih poslova BiH prije mjesec dana, kada je stigla najava o sastanku u Luxembourgu, putem Mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava, obavijestila sve važnije destinacije u Evropi šta je sve BiH napravila, na koji način prati sistem i koje još korake treba da preduzme.

“Ne smijemo zapustiti sistem koji imamo i dobar način na koji pratimo provođenje bezviznog režima”, rekla je Trišić Babić.

Ona je dodala da zemlje EU, a posebno one koje su prijatelji zapadnog Balkana, shvataju da bi ukidanje bezviznog režima automatski okrenulo proces u zemljama koje idu ka EU potpuno drugačijim tokom.

Prema njenim riječima, bezvizni režim za zemlje zapadnog Balkana je jedino što je za građane bio prva beneficija slobodnog puta ka zemljama EU.

Evropski ministri unutrašnjih poslova u Luxembourgu traže rješenje kako bi se smanjio broj lažnih azilanata i mehanizma za suspenziju “bijelog schengena” za zemlje zapadnog Balkana.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: