Navala kupaca i auto-kuća na uvoz vozila sa euro 4 standardom do 1. maja

S obzirom na to da se od 1. maja ograničava uvoz polovnih automobila u BiH na euro 5 standard, došlo je do povećanja uvoza vozila s euro 4 standardom, jer građani i pojedine auto-kuće koriste posljednju šansu za uvoz povoljnijih vozila, kažu stručnjaci.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prva tri mjeseca ove godine uvezeno je ukupno 17.917 vozila, u ukupnoj vrijednosti od 198.218.536 KM, sa dažbinama od 42.342.811 KM.

“Od ukupno uvezenih 17.917 vozila, uvezeno je 15.708 polovnih i 2.209 novih automobila”, kažu u UIO BiH.

U auto-kući  iz Prijedora kažu da je uvoz automobila sa euro 4 standardom ove godine povećan, ali da je potražnja kupaca za tim vozilima identična kao i ranije.

“Ove godine je, po našem mišljenju, uvoz čak i duplo povećan. Svi se trude i žele da dovezu vozila za koja se očekuje da će faliti na tržištu. Smatramo da se u trgovanju neće ništa značajno promijeniti prema kupcima i da će to sve ostati negdje na istom nivou”, kažu u prijedorskoj auto kući

Sevdalija Bajrić, direktor auto-kuće iz Sarajeva, kaže da je logično da će biti povećan uvoz vozila sa euro 4 standardom sve do 1. maja.

“Takva vozila su povoljnija, a znamo kakva je platežna moć građana. Prijatelji koji takođe rade s autima žure da nabave euro 4 na lageru”, kaže Bajrić.

Željko Vasilić, trgovac iz auto-salona u Derventi, kaže da je uvoz vozila povećan u odnosu na prethodni period dolaskom proljeća, kad se konstantno bilježi rast, ali i zbog ograničenja sa euro 5 normom, koja stupa 1. maja.

“Što se tiče našeg auto-salona, konstantno smo uvozili novija auta s euro 5 standardom i kod nas je takvih 85 do 90 odsto vozila, te smo prestali s uvozom euro 4. Zadnji kontingent sa tim vozilima uvezen je prije mjesec. Drugi auto-saloni trenutno uvoze malo veći broj vozila s euro 4 standardom s obzirom na ograničenje koje dolazi, kako bi iskoristili period koji im je ostao”, rekao je Vasilić. 

On je pojasnio da su vozila s euro 5 stara u prosjeku sedam-osam godina, te da je za manji auto koji ima euro 5 standard potrebno izdvojiti i više od 10.000 KM.  

Adnan Kovačević, vlasnik auto-salona u Sarajevu, kaže da uvoze vozila stara tri do četiri godine, tako da uvođenje ove odluke neće uticati na njihov rad.

“Međutim, primijetili smo da dosta građana i auto-kuća koji se bave starijim vozilima koriste ovaj period da uvezu vozila sa euro 4 i do maja će uvoz vjerovatno rasti zbog slabe platežne moći naših građana”, kaže Kovačević.

Predrag Duduković, ekonomski analitičar, rekao je da se uvode novi standardi u BiH, ali da su njeni građani ipak po pitanju kupovne moći daleko od toga da sebi mogu priuštiti uvoz samo onih vozila sa euro 5.

“Građani zbog toga koriste još jedan određeni period da uvezu vozilo s euro 4 normom, jer su ona povoljnija. Onaj ko je planirao sebi da nabavi takvo vozilo svakako pokušava pronaći način da to završi do maja”, rekao je Duduković.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najskuplje vozilo uvezeno u BiH u prva tri mjeseca ove godine je Porsche, koji je ponosnog vlasnika koštalo 255.015,30 KM plus dažbine 43.376,06 KM. Nakon njega najskuplji uvezeni auto je Mercedes-Benz tip AMG G 63, koji je koštao 251.412,17 KM i sa dažbinama od 42.778,60 KM.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: