Sastanak stranačkih lidera u OHR-u završen bez dogovora

Stranački lideri nakon sastanka koji je završio bez dogovora nisu mogli sa sigurnošću tvrditi da će razgovori sutra biti nastavljeni.

Ipak, predsjednik HDZ 1990, Božo Ljubić, najavio je mogućnost da sastanak o formiranju vlasti u FBiH bude nastavljen i sutra.

“Sigurno znam da tokom sutrašnjeg sastanka neće biti trgovine dostojanstvom hrvatskog naroda”, rekao je Ljubić novinarima u Sarajevu nakon višesatnog sastanka u OHR-u.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istakao je da dva HDZ-a i stranke potpisnice platforme imaju različite stavove.

“Strpljivo smo danas pokušali razgovarati”, rekao je Čović, naglašavajući da on predstavlja partiju koja je dobila više od 60 odsto podrške hrvatskog naroda u BiH.

On je rekao da HDZ BiH čini sve da bude formirana vlast u FBiH, ali da će insistirati na tome da hrvatskom narodu pripadnu sve pozicije zagarantovane Ustavom.

Zajedničkom sastanku stranačkih lidera sa predstavncima OHR-a, koji je počeo u 16 sati, prethodili su odvojeni susreti o ovoj temi sa liderima HDZ-a 1990 Božom Ljubićem i SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te SDA-ovim Sulejmanom Tihićem.

SDA je, prema Tihićevim riječima, prihvatio prijedlog međunarodne zajednice koji je danas podnesen OHR-u, a u kojem se predlaže da četiri hrvatske ministarske pozicije u federalnoj Vladi pripadnu bloku dva HDZ-a, a jedna hrvatska ministarska pozicija strankama potpisnicama platforme, na čelu sa SDP-om.

“Kada je riječ o hrvatskim pozicijama u Savjetu ministara međunarodna zajednica predlaže da dvije pozicije pripadnu HDZ-u, a jedna potpisnicama platforme, s tim da mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara pripadne HDZ-u”, rekao je večeras Tihić.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je da današnji sastanak predstavlja veliki pomak s obzirom da se došlo do programskog dokumenta koji sadrži ključne elemente SDP-ove platforme.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je, kada je riječ o pozicijama u vlasti, predložila kompromisni prijedlog, koji ide ispod ranijeg prijedloga lidera SDA Sulejmana Tihića.

“Za SDP nije problem više jedno ili dva ministarska mjesta, ali HDZ-ovi traže apsolutno sve hrvatske pozicije i na nivou Federacije i na nivou BiH”, naglasio je Lagumdžija, dodajući da je prijedlog međunarodne zajednice na granici podnošljivosti.

 

(Sarajevo-x)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.