Nasilja u BiH i raspada države neće biti!

Direktor američkih obavještajnih službi James Clapper ocijenio je da će događaji na zapadnom Balkanu i u ovoj godini predstavljati glavni izazov stabilnosti u Evropi.

U svjedočenju pred Odborom za obavještajne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, on je naveo da “neugodan međuetnički kondominij” u Bosni i Hercegovini, kao i neriješena pitanja u vezi s Kosovom “ostaju izvori napetosti koji zahtijevaju diplomatski i sigurnosni angažman Zapada“.

Srpska retorika

Kao neriješena pitanja u vezi s Kosovom Clapper je naveo “budućnost većinski srpskih područja na sjeveru Kosova, napore Beograda da ponovo otvori pitanje statusa Kosova i slabost Prištine u oblasti vladavine zakona i demokratije”.

Direktor Cappler je ocijenio da su “multietničke institucije BiH u neredu”, ali i dodao kako nije vjerovatno da će doći do izbijanja nasilja niti do formalnog raspada Bosne i Hercegovine.

”Smatramo da će srpska retorika o otcjepljenju od BiH i dalje raspaljivati strasti’‘ – naglasio je Clapper.

Prema njegovim riječima, etnička agenda u BiH i dalje dominira političkim procesom, a prepirke između tri glavne etničke grupe sprečavaju proces izgradnje institucija, prenose agencije.

”Obnovljeni napori Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da bi se postigli kompromisi o ustavnim reformama i drugim aranžmanima neophodnim da se unaprijede perspektive članstva BiH u NATO savezu i Evropskoj uniji dosad su imali malo uspjeha” – naglasio je Clapper.

Paralelne instuitucije

Govoreći o Kosovu, on je podsjetio da je više od 70 država priznalo nezavisnost.

”Ipak, Priština će i u narednim godinama ostati zavisna od međunarodne zajednice na planu ekonomske i razvojne pomoći, kao i diplomatske i vojne prisutnosti, da bi nastavila konsolidaciju svoje državnosti. Kosovske institucije ostaju slabe, a kriminal i korupcija su rašireni” – istakao je Clapper i dodao da Beograd otvoreno podržava paralelne srpske institucije na Kosovu.

”Srbija koristi politička i diplomatska sredstva da bi osporila neovisnost Prištine. Prisutnost NATO saveza, iako smanjena, i dalje je potrebna da bi se odvratilo nasilje, a savjetovanje neiskusnih kosovskih snaga sigurnosti ključno je za njihovu djelotvornost i demokratski razvoj’‘ – smatra Clapper.

Čelnici Srbije prihvaćaju evropsku budućnost i predsjednik Boris Tadić želi brz napredak ka članstvu u EU, ali istovremeno su neskloni u postizanju tog cilja odustati od prava na Kosovo.

Cappler je također konstatovao da je Srbija ojačala saradnju sa NATO-om, ali da Beograd ističe kako narednih nekoliko godina neće tražiti da postane član, piše San.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: