Naser Orić na slobodi do kraja sedmice

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice,  koji je u pritvoru u Švicarskoj, naći će se na slobodi do kraja ove sedmice, saznaje „Blic“.

Orić je uhapšen prije 12 dana na aerodromu u Bernu po srpskoj potjernici, a švicarski istražni organi imaju rok da u narednih pet dana donesu odluku o zahtjevu za izručenje Beogradu.

Ovaj zahtjev će, prema riječima dobro obaviještenog diplomatskog izvora „Blica“, biti odbijen jer je Orić za zločine u Podrinju 1992. oslobođen pred Haškim tribunalom.
– Bez obzira na to što Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu ima dva nova svjedoka, inače Bošnjaka, radi se o istim događajima, tako da će odluka Švajcarske biti da pusti Orića – kaže  izvor “Blica”.
Diplomatski izvor „Blica“ objašnjava da Orićevo hapšenje, zatim privođenje i potom puštanje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja u Sloveniji, britanska rezolucija o Srebrenici u UN, ali i haške peripetije oko Vojislava Šešelja treba posmatrati kao dio šire slike.

– Sve to je disciplinovanje Balkana od EU i SAD – jasan je sagovornik “Blica”.
Zapad želi da se posveti narastajućim problemima sa Rusijom i terorizmom, zbog čega insistira da se na zapadnom Balkanu srede stvari „jednom za svagda“. Zbog toga su političari u regionu prethodnih dana bili „testirani“, odnosno pomno se pratilo da li u kriznim situacijama šalju poruke pomirenja ili opet potpaljuju „stare vatre“.

 

 

(Blic)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: