NAREDNE SEDMICE KONKURS ZA POSAO U NJEMAČKOJ

1Inicijativom Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH potpisan je ugovor s njemačkom agencijom za zapošljavanje, kojim se osigurao posao za 500 medicinskih radnika iz naše zemlje, odnosno njegovatelja i njegovateljica. Prvi konkurs za 250 radnih mjesta u Njemačkoj bit će otvoren već iduće sedmice.

Zamjenica ministra civilnih poslova Denisa Sarajlić-Maglić istakla je važnost ovog sporazuma, kazavši da na biroima za zapošljavanje u BiH ima 5.200 građana sa srednjom medicinskom školom.

– Ministarstvo će u saradnji s Agencijom nastojati da i s drugim zemljama sklopi slične sporazume u budućnosti, kako bi što više ljudi iz naše zemlje imalo priliku raditi u inozemstvu – kazala je Sarajlić-Maglić.

Direktor Agencije Adnan Delić istakao je da je Njemačka agencija za zapošljavanje ponudila da putem “Instituta-Goethe” u Sarajevu plati kurs njemačkog jezika kandidatima koji imaju odlične kvalifikacije, ali ne znaju njemački jezik.

– Bh. radnici imat će oko 1. 600 eura neto plaće. Nijemci su bili veoma zadovoljni sa 80 njegovateljica koje su u okviru pilot projekta otišli u ovu zemlju i pokazale sposobnost –  rekao je Delić, dodavši da bi konkursna procedura trebala trajati tri mjeseca, nakon čega će prvi radnici početi raditi na klinikama u Njemačkoj.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: