Naplata RTV takse putem Telekom operatera do 30. juna

Vijeće ministara usvojilo je i u parlamentarnu proceduru uputilo Nacrt zakona o izmjeni zakona o Javnom radiotelevizijskom sistemu Bosne i Hercegovine, prema kome se naplata RTV takse nastavlja putem naplate preko Telekom operatera do 30. juna ove godine, potvrđeno je iz ministrastva transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Posljednja dva puta ova tačka je skinuta s dnevnog reda zbog nepostojanja saglasnosti Vlade Federacije, te Brčko Distrikta za produženje roka za skupljanje RTV takse putem telekom operatera.

Istovremeno sa produžavanjem roka do kojeg RTV taksu naplaćuju telekom operateri, zaduženo je Ministarstvo prometa i komunikacija da hitno pripremi novi zakon kojim bi sistemski bilo rješeno stabilno finansiranje javnih RTV emitera.

Podsjećamo da je stabilno finansiranje RTV servisa jedan od uvjeta koje BiH treba da ispuni u okviru predpristupnog programa Evropskoj uniji.

Jučer su iz Udruženja BH novinari poručili da će tražiti od EU da ne dopusti predaju BiH aplikacije za članstvo, a što je planirano za 15. februar, ukoliko Vijeće ministara ne pronađe stabilan izvor finansiranja za javne servise u BiH.

Vijesti.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: