Namirnice sve skuplje, cijene voća divljaju

Iako su zagovarači povećanja akciza na naftu i naftne prerađevine od 1. Februara ove godine tvrdili da neće doći do poskupljenja proizvoda i usluga, građani BiH se svakodnevno susreću s višim cijenama pojedinih namirnica.

Poskupljenja se, prema izvještajima entitetskih statističkih zavoda, ne mogu vezati uz poskupljenje nafte i naftnih prerađevina. Ipak, ono što građane najviše zanima su cijene proizvoda za osobnu upotrebu, koje bilježe lagani rast iz mjeseca u mjesec.

S druge strane, gorivo je na benzinskim pumpamaširom BiH u utorak poskupjelo treći put u posljednja tri mjeseca. Vlast šuti, naftaši se bogate, a samo pojedini dužnosnici pozivaju na odgovornost prema građanima i stopiranje podizanja cijena na crpkama, piše Klix.ba.

Stanovnici BiH u kontinuitetu se suočavaju sa sve skupljom potrošačkom korpom, koja iznosi blizu 2.000 KM, što je za 2 i pol puta više od prosječnih plaća u oba bh. entiteta, ako se u obzir uzme da prosječna plaća u BiH iznosi blizu 850 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2018. godine u odnosu na fenruar u prosjeku su zabilježile rast za 0,4 posto.

Više cijene su zabilježene u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića za 0,6%, alkoholnih pića i duhana 1,3%, odjeće i obuće 2,5%, zdravstva i prijevoza 0,2%, rekreacije i kulture 0,1%.

Nivo cijena u martu 2018. u odnosu na isti mjesec 2017. viša je za 1,1%. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, zabilježen je značajan porast cijena voća za 5,3%, povrća za 3,5% i upotrebe prijevoznih sredstava za 5,5% u februaru u odnosu na januar 2018. godine.

Zavod za statistiku FBiH u martu je u odnosu na veljaču zabilježio porast cijena u skupini hrane i bezalkoholnih pića za 0,5% te cijena voća za 3,3% i povrća za 1,3. Potrošačke cijene u martu u odnosu na februar 2018. su u prosjeku porasle za 0,3%. U skupini hrane i bezalkoholnih pića cijene su u prosjeku više za 0,5%. Cijene voća su porasle za 3,3, a povrća za 1,3 %.•

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: