Nama novi snijeg stiže u ponedjeljak?!

1Stiglo je proljeće. Zima i hladni dani konačno su iza nas. Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, svima drago godišnje doba bit će s ugodnim temperaturama, naročito u maju.

Prema najavama meteorologa, u ponedjeljak nas očekuje novi val zahladnjenja s padavinama, pa je moguć i snijeg u večernjim satima.

– Mart je topliji od višegodišnjeg prosjeka, ali vrijeme je nestabilno i s čestim padavinama. Prosječna temperatura zraka iznosi oko šest stepeni. April će za pet stepeni biti topliji od prosjeka i s manje padavina. Uglavnom, ugodan mjesec s dosta sunčanih dana. Maj će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka i topliji, ali će biti i kiše. Maj je, inače, jedan od najkišovitijih mjeseci u godini – kazao nam je meteorolog Željko Majstorović.

On nam je pojasnio da je ove godine došlo do razlika u pravom i kalendarskom dolasku proljeća u našu zemlju, koje je u sjevernu hemisferu stiglo jučer u 12.02 sata.

Lijepo vrijeme izmamilo je šetače širom bh. gradova. Prevladavaju jarke boje, građani su počeli polako izbjegavati duge kapute i čizme. Dani su duži i zrak već nekoliko dana miriše na proljeće.

 Za vikend lijepo vrijeme 

S obzirom na to da će u petak biti dosta vedro i s nižim temperaturama, za vikend nas očekuje stabilizacija vremena.

– Subota i nedjelja bit će u znaku sunca. Preporuka je svima da lijepo vrijeme iskoriste za šetnju na otvorenom – potvrdio je Majstorović.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: