Nakon ublažavanja mjera kretanje migranata u porastu

Ako se prati dinamika kretanja migranata kroz regiju zapadnog Balkana i šire, povećani priliv se mogao očekivati dolaskom proljeća i toplijih dana, kad povoljniji vremenski uvjeti i vegetacija pogoduju i olakšavaju kretanje migranata.

Iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Feni su kazali da je, s obzirom na situaciju uzrokovanu pandemijom virusa korona, došlo do promjene te pojave u proteklom periodu i trenutna situacija je da su migranti ostali zaglavljeni i u situaciji da borave na mjestima gdje su se zatekli.

– Ublažavanje ili ukidanje mjera od širenja virusa korona u BiH i u susjednim državama zapadnog Balkana i šire, svakako je doprinijela da se situacija u vezi kretanja migranata mijenja. Zabilježeno je da su kretanja migranata unutar BiH, kao i prema izvještavanjima Granične policije, u porastu. Pretpostavljamo da će broj ulazaka u BiH biti veći nego u prethodnim mjesecima – naglasili su iz IOM-a.

Po podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini je registrirano 5.545 migranata, u sedam prihvatnih centara. Većinom su to mlađi muškarci, najčešće porijeklom iz Pakistana, Afganistana, Maroka, Bangladeša.

Od ukupno registriranih, 3.301 migrant je na području Unsko-sanskog kantona, a smješteni su u pet prihvatnih centara. U prihvatnom centru “Lipa” smješteno je 1.146 miranata, “Miral” 934, “Sedra” 386, “Bira” 529 migranata, te u prihvatnom centru “Borići” 306 migranata.

Na području Kantona Sarajevo, u prihvatnom centru “Blažuj” boravi 1.828 migranata, a u centru “Ušivak” 416 migranata.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: