Nakon blagog oporavka, BiH ide prema recesiji

Svi oni koji su vjerovali da je najteže ekonomsko razdoblje iza nas bili su, čini se, u zabludi.

Sumoran scenarij

Prema tvrdnjama ekonomskih analitičara, čeka nas novo usporavanje privrede kao jedna od posljedica globalnih ekonomskih previranja. Makroekonomska analiza Raiffeisen banke najavljuje prilično sumoran ekonomski scenarij za BiH u 2012. godini.

‘Kao što smo predviđali, prvi negativni učinci novog vala evropske financijske krize na ekonomiju BiH osjetili su se već u posljednjim mjesecima 2011. godine, kroz niže vrijednosti izvoza, industrijske proizvodnje i kreditne aktivnosti bh. banaka, dok je prvi kvartal 2012. godine definitivno vratio BiH na negativno područje nakon dvije godine blagog ekonomskog oporavka.

Recesijska kretanja na svim ključnim izvoznim tržištima regije i eurozone prekinula su 25-mjesečni pozitivan trend rasta izvoza roba koji je u prva dva mjeseca 2012. godine zabilježio drastičan pad od čak 15 posto.

I kao što su u razdoblju od 2010. godine do 2011. godine bili ključni pokretači rasta, tako su u prvim mjesecima ove godine “mineralni proizvodi” i “bazni metali” najviše doprinijeli padu izvoza, navodi se u spomenutoj analizi.

Opseg ukupne industrijske proizvodnje manji je za 9,9 posto u prva dva mjeseca 2012. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok ostali dostupni makroekonomski podaci također upućuju na kritične znake pada ekonomije u BiH, te su se na recesijskom udaru našli i sektori građevinarstva, poljoprivrede i trgovine na malo.

Pad vrijednosti uvoza tijekom prva dva mjeseca 2012. godine od 6,5 posto jasno ukazuje da BiH već bilježi i smanjenje domaće potrošnje koja predstavlja 75 posto ukupnog BDP-a te da je pad gospodarske aktivnosti neminovan.

Iako Agencija za statistiku BiH ne objavljuje kvartalna izvješća obračuna BDP-a, evidentno je da bi ukupna ekonomija u BiH u prvom kvartalu 2012. godine zabilježila pad, kako na godišnjoj, tako i na kvartalnoj osnovi.

Ekonomska kretanja u drugom kvartalu 2012. godine će u velikoj mjeri obilježiti uglavnom negativni trendovi, s obzirom na to da očekujemo nastavak recesijskih kretanja u Evropskoj uniji i svijetu, što će pratiti pad vanjske trgovine, industrijske proizvodnje, izravnih stranih investicija, te doznaka iz inozemstva u BiH.

S druge strane, domaće slabosti koje proizlaze iz fiskalne opterećenosti i nedostatka ozbiljnog pristupa rješavanju problema, te iznimno visoke stope nezaposlenosti će dodatno staviti pritisak na bosanskohercegovačku ekonomiju’, prognoziraju analitičari Raiffeisen banke, prenosi Večernji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: