Najviše lažnih azilanata iz BiH nalazi se u Njemačkoj

Šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić kazao je danas Agenciji FENA da, prema posljednjem izvještaju Frontexa, i dalje ima određeni broj lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine u zemljama Evropske unije, odnosno najviše u Njemačkoj.

” Procentualno, više od 95 posto njih je u Njemačkoj, što jeste i bilo  očekivati imajući u vidu činjenicu da će Njemačka vrlo brzo u svom zakonodavstvu proglasiti BiH sigurnom zemljom tako da će postupci za azil biti znatno smanjeni. Možemo to, na neki način, smatrati kao jednu vrstu ‘lova u mutnom’ naših lažnih azilanata dok ta odluka ne stupi na snagu” – kazao je Dautbašić.

Po njegovim riječima, Monitoring tim se sastao prošle sedmice i donio određene zaključke.

” I dalje ćemo monitorirati stanje na našoj granici, ali isto tako i prikupljati zvanične podatke od naših kolega sa šengen granica. U ovom momentu nema nikakvih problematičnih situacija, odnosno BiH u potpunosti ispunjava svoje obaveze, a što je i naznačeno od naših međunarodnih partnera” – kazao je Dautbašić.

Naveo je da je zaključno s 1. majem ove godine bilo 2.000 lažnih azilanata iz BiH, od toga je 1.753 u Njemačkoj.

Albanija je imala 3.176 lažnih azilanata, Makedonija 2.049 i Srbija 4.782.

” Sve ove zemlje imaju više od 95 posto lažnih azilanata u Njemačkoj. Na sve ostale zemlje Evropske unije otpada nekih pet posto” – kazao je Dautbašić.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: