Najveći broj bh. državljana traži azil u Njemačkoj

Većina azilanata koji su u ovoj godini došli u Luksemburg potiče iz Crne Gore, Kosova i Albanije, a samo u julu registrovana su 84 azilanta iz Evrope, Bliskog istoka i Afrike, a iz BiH 10, piše luksemburški portal wort.lu.

Osim azilanata iz BiH, iz Srbije je registrovano 10, Crne Gore 9, Kosova 18, Sirije 7, Eritreje 7, Ukrajine 4, Sijera Leonea 3 i Kameruna 2.

Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima za praćenje primjene bezviznog režima, kazao je da najveći broj bh. državljana odlazi u Njemačku, a postoje sporadični slučajevi kao što je ovaj s Luksemburgom.

“Oni neće dobiti azil, jer je BiH na listi sigurnih zemalja. Dvije opcije su moguće: da se azilanti dobrovoljno vrate ili da ih luksemburške vlasti uz pratnju policije vrate u BiH” – kazao je Dautbašić naglasivši da nemaju saznanja o ovim azilantima.

Za prvih sedam mjeseci ove godine, međunarodnu zaštitu (azil) zatražilo je 537 osoba, nešto manje u odnosu na isti period prošle godine kada je broj zahtjeva bio 590. Luksemburške vlasti do sada su za 70 ljudi odobrile izbjeglički status, a u julu su prihvaćena tri zahtjeva.

Odbijeno je više od 450, a iz Ministarstva vanjskih poslova naveli su da 300 aplikacija još uvijek obrađuju. Ove godine povećan je i broj sirijskih državljana koji traže azil s obzirom na političku situaciju i rat. Od početka godine njih 43 potražilo je utočište u Luksemburgu.

Inače, Luksemburg je prema izvještaju Svjetske banke za prošlu godinu zemlja sa najvećim BDP-om po glavi stanovnika koji je iznosio 111,162 dolara po stanovniku.

NAP

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: