NAJTEŽI DANI SPORTSKOG ASA IZ BiH: ‘Doživio je plućni infarkt, u bolnici je, s njim je samo supruga’

Vijest da je Mirza Teletović tijekom utakmice između LA Clippersa i Brooklyn Netsa završio u bolnici postajala je sve ozbiljnija kako je vrijeme teklo. U prvi mah vjerovalo se da se radi o malaksalosti zbog umora, uostalom, i Teletović je putem socijalnih mreža i svog glasnogovornika poručio da se radi o “istrošenosti organizma i nakupljenom umoru”.

No, nije bilo tako bezazleno. Ni blizu. Suigrač Bojana Bogdanovića tijekom utakmice doživio je neku vrstu plućnog infarkta i samo su mu njegova reakcija da odmah zatraži pomoć te stručnost lokalnih liječnika, koji su mu kasnije dijagnosticirali plućnu emboliju, spasili život.

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš još uvijek je u bolnici u Los Angelesu. Liječnici mu zabranjuju bilo kakav stres. Uz njega je jedino supruga Maja, a među rijetkim osobama s kojima Mirza komunicira je prvi operativac Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović.

– Zovu me novinari sa svih kontinenata, svi bi htjeli da ih spojim s Mirzom, ali liječnici strogo zabranjuju takve aktivnosti. Na telefonu sam non-stop s njegovom suprugom, s roditeljima, koji su beskrajno zabrinuti. Ali, najvažnije je da je Mirza “dobre glave”, raspoložen je i ne brine se previše – kaže nam Mahmutović.

Američki liječnici pokušavaju otkriti što je izazvalo dolazak krvnog ugruška u plućne arterije. Pretpostavlja se da su uzrok svega stalna mijenjanja tlaka u organizmu zbog konstantnih letova avionom. Zbog toga će Teletović, kad ga na koncu otpuste iz bolnice, morati automobilom biti prebačen u New York, na drugi kraj Amerike. Nakon toga predstoji mu šest mjeseci liječenja, a onda će liječnici prosuditi hoće li se 29-godišnji Teletović uopće više baviti košarkom.

Iako im je sada prioritetna ljudska strana, odnosno briga za uspješni oporavak oca četvero male djece, u BiH savezu moraju se suočiti sa situacijom da će za Eurobasket 2015. biti lišeni za usluge daleko najveće zvijezde.

– Izbornik Ivanović i ja računamo na to da je Mirza izgubljen za Eurobasket. Procjena je da su šanse da zaigra za reprezentaciju na ljeto oko 1 posto. Ali nema veze, neka se oporavi pa ćemo ga voditi kao pomoćnog trenera, kao moralnu podršku. Uvjeren sam da će se oporaviti i da će opet biti onaj stari. Pogotovo zato što je Mirza Hercegovac. Hercegovci golim rukama medvjeda dave pa da ne bi mogli pobijediti jednu bolest! – zaključio je Harun Mahmutović.

 

Plućnu emboliju prebrodili Varejao, Serena i Robinson

Mirza Teletović sigurno neće igrati ove sezone, no, optimizam da će igrati ubuduće, njegovi prijatelji i fanovi grade na iskustvu mnogih drugih sportaša koje je također pogodila plućna embolija. Clevelandova centra Andersona Varejaa 2013. zadesila je ista muka, zanimljivo, gotovo u istom dijelu sezone kao Teletović i propustio je ostatak sezone. Isti problem imali su Pete Mickael i Pape Sow dok su bili u Španjolskoj i obojica i dalje igraju.

Plućnu emboliju imali su i Serena Williams, nogometni golman Paul Robinsonte košarkašica Rachel Banham, svi su se vratili sportu nakon liječenja.

 

 

(Jutarnji list)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.