NAJAVLJENO POVEĆANJE PENZIJA OD JANUARA U FBiH

1Vlada Federacije BiH pripremila je set zakona koji bi trebao da ide na Vladu i Parlament, a kojim bi trebali da uvedemo više reda u oblasti zapošljavanja i plaćanja doprinosa, odnosno fiskalnih obaveza od poreskih obveznika – izjavio je premijer Nermin Nikšić.

On je dodao da bi tim setom zakona trebale biti stvorene određene pretpostavke za bolje punjenje Fonda PIO.

Nikšić je podsjetio da je na Parlamentu usvojen Zakon o otpisu kamata za koji očekuju da prve rezulatate da krajem godine. Poreski obveznici su se prijavili za plaćanje, ali svi, kako je dodao Nikšić, čekaju zadnji rok da tu svoju obavezu izvrše.

– Predstavnicima Saveza udruženja penzionera FBiH prezentirali svoj plan koji podrazumijeva da u periodu koji je pred nama pojačamo te aktivnosti, donesemo taj set zakona, te primjenom ovog zakona osiguramo sredstva koja bi osigurala pokriće, u ovom trenutku dubioze u kojem se nalazi Fond PIO, a što bi stvorilo pretpostavke da prva penzija u sljedećoj godini, dakle januarska bude uvećana – istakao je Nikšić.

Napomenuo je da nikome nijednog trenutka ne pada na pamet da na bilo koji način spriječi povećanje penzija pogotovo u situaciji kada za to postoje potrebna sredstava.

– Isto tako smatram da nikom ne ide u prilog da se populistički ponašamo, dajemo lažna obećanja i donosimo odluke koje nisu utemeljene na realnim mogućnostima i da već nakon prve ili druge penzije koju bi povećali, dođemo u situaciju da to ne možemo ispoštovati, odnosno isplatiti – istakao je Nikšić.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: