Najavljeno poskupljenje šećera i ulja, Ministarstvo trgovine prati rast cijena

U Federaciji u martu 2015. godine u odnosu na decembar 2014. došlo do porasta cijena za 0,6 posto, pokazali su podaci Federalnog zavoda za statistiku, ali sudeći po najavama rast cijena nastvait će se i dalje, piše novinska agencija Patria.

Naime, kako saznaje Patria od trgovačkih centara danas su veleprodajnici osnovnih životnih namirnica upozorili trgovce na poskupljenja šećera i ulja.

– Ranije je ministar trgovine FBiH Aleksandar Remetić kazao da će Federalno ministarstvo trgovine u narednom periodu kontinuirano pratiti kretanje cijena, posebno cijena životnih namirnica i u slučaju poremećaja na tržištu ili povećanja cijena pojedinih proizvoda, pravovremeno poduzimati mjere neposredne kontrole cijena,

Poznato je da je Ministarstvo u više navrata upućivalo Vladi Federacije odgovarajuće prijedloge o ograničenju marži za ulje, šećer, brašno i hljeb te zadržavanje cijena na zatečenom nivou u vrijeme prošlogodišnjih poplava.

Međutim, konkretnijih poteza za sada nije bilo, a kako nam otkriva naš izvor veleprodajnici nisu pojasnili zbog čega će poskupiti šećer i ulje, ali se može povezati s cijanma nafte na berzi.

 

 

(NAP)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.