Nafta jeftinija nego prošle sedmice, ali u Federaciji BiH i dalje dižu cijene goriva

Cijena barela sirove nafte tipa Brent danas je 64,53 američka dolara po barelu i niža je za 7,26 posto u odnosu na 15. mart, kada je bila 69,22 dolara, kazali su nam to u Federalnom ministarstvu trgovine.

Unatoč tome, maloprodajne cijene na nekim pumpama u FBiH i dalje rastu. U eOPC aplikaciji Ministarstva, kako nam je danas rečeno, evidentirane su četiri nove obavijesti o promjeni cijena i marži na današnji dan. One se odnose na povećanje cijena naftnih derivata za 0,05 KM po litru.

Upitani za trenutne prosječne maloprodajne cijene naftnih derivata u Federaciji BiH, u Ministarstvu kažu da prosjek za premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 2,10 KM po litru i za DIZEL BAS EN 590 (10 ppm) 2,08 KM po litru.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži (OPC obrasci), koje su benzinske pumpe dostavile Ministarstvu, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata danas u FBiH je bio od 1,76 do 2,21 KM za litar bezolovnog benzina, odnosno od 1,66 do 2,16 KM za litar dizela.

“U periodu od 1. do 22. marta došlo je do povećanja prosječne maloprodajne cijene za premium bezolovni benzin BMB 95- BAS EN 228 i za Dizel BAS EN 590 (10ppm) u iznosu od 0,07 KM po litru”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Napominju da sve informacije o cijenama naftnih derivata građani mogu saznati putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.