Na vozačkim dozvolama u BiH uskoro i oznaka krvne grupe vozača?

Kada se dogodi saobraćajna nesreća, prilikom zbrinjavanja povrijeđenih, jedan od najznačajnijih faktora je vrijeme, odnosno brzina kojom se pruža pomoć unesrećenima. To posebno dolazi do izražaja u slučajevima obilnih krvarenja.

Govoreći o ovom aspektu, zastupnica u državnom parlamentu Nermina Kapetanović je, u okviru rasprave o izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja, predložila da se usvoji odredba prema kojoj bi u vozačkim dozvolama obavezno bila navedena krvna grupa vozača.

– Ovakvo pravilo je već odavno standard u zemljama Evropske unije. Ovaj veoma važan podatak ne nalazi se samo na vozačkim dozvolama nego i na svim ličnim dokumentima – kazala nam je doktorica u Zavodu za Hitnu medicinsku pomoć u Sarajevu Melita Stanić i dodala:

– Svaki ulazni podatak, kada treba pomoći unesrećenom, za doktore je dobrodošao i pomaže nam da što efikasnije i kvalitetnije pružimo potrebnu pomoć. To se posebno odnosi na situacije kada povrijeđeni gubi veoma mnogo krvi i tada nam takav ulazni podatak veoma znači. U pincipu, kada ne znamo krvnu grupu, povrijeđenom dajemo krv nulte grupe, jer takvu krv mogu primiti sve osobe. Međutim, mnogo je bolje i efikasnije kada tačno znamo koju krvnu grupu ima povrijeđeni.

S obzirom da unošenje jednog ovakvog podatka u vozačke dozvole, ali, zašto ne, i u sve lične dokumente, ne bi trebala biti komplicirana operacija, očekivati je da inicijativa zastupnice Kapetanović dobije podršku u državnom parlamentu, piše Faktor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: