NA UKC-u TUZLA ČETVERO OBOLJELIH OD TRIHINOZE

Na tuzlanskoj Klinici za infektivne bolesti trenutno su hospitalizirane četiri osobe kod kojih je potvrđena trihinoza i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, saznaje Fena u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla.

Proteklih dana je sedam osoba hospitalizirano, tri su puštene kući, a kod tri je i laboratorijski dokazano da se radi o trihini.

Novina je da deseti registrovani slučaj ne pripada grupi pacijenata koja je konzumirala meso iz jedne tuzlanske mesnice.

Naime, četvrti oboljeli od trihinoze je s područja općine Gračanica.

Glavni sanitarni inspektor Općine Tuzla Ademir Ahmetović podsjeća da su građani ljekarsku pomoć počeli tražiti krajem januara, što znači da je konzumiranje mesa trajalo najmanje četiri sedmice.

Riječ je o suhomesnatim proizvodima od zaraženog mesa konzumiranog krajem decembra i početkom januara.

Inspektor Ahmetović podsjeća da su po obavijesti inspektori odmah izašli na teren, uzeli uzorke i poslali na laboratorijsku analizu. Utvrđeno je da su ti uzorci negativni na trihinu.

Općinske inspekcije su u kontaktu s HES-om, prate stanje na terenu i očekuju da se u slučaj uključe kolege iz kantonalne veterinarske inspekcije da bi se dalje moglo utvrditi porijeklo zaraženog mesa.

Direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzla Besim Duraković smatra da je još jednom zakazala struka i da su nadležne zdravstvene ustanove bile dužne na vrijeme obavijestiti kako sanitarne tako i veterinarske inspektore.

Direktor Duraković postavlja pitanje kako se može ispitivati teren nakon nekoliko sedmica od kupovine i konzumiranja proizvoda. Istovremeno, najavljuje da će veterinarski inspektori obići sva epizootološka područja, veterinarske stanice koje su bile dužne izvršiti kontrolu mesa i subjekt nadzora koji je stavio u promet ove suhomesnate proizvode.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: