Na snagu stupaju nove zakonske odredbe: Na policama mora biti 50 posto domaćeg!

Veliki tržni centri u Federaciji BiH, tačnije oni s površinom većom od 1.000 kvadratnih metara, od 22. januara ove godine na svojim policama će morati imati najmanje 50 posto artikala domaće proizvodnje.

Predviđene kazne

Rezultat je to primjene Zakona o unutrašnoj trgovini u ovom entitetu, koji je stupio na snagu 22. jula 2010., ali je trgovcima dat šestomjesečni rok da se prilagode novim uvjetima poslovanja, odnosno da u tom periodu Ministarstvu trgovine FBiH podnesu zahtjev za dobivanje saglasnosti o ispunjenju uvjeta.

Prema objašnjenju Đule Đukić, pomoćnice federalnog ministra trgovine, od 22. januara inspekcija će moći izaći na teren i sankcionirati trgovce ako ne budu imali saglasnost.

– Predviđene su novčane kazne od 2.000 do 10.000 KM za trgovce – pravna lica, odnosno od 400 do 1.200 KM za trgovce – fizička lica – kazala je Đukić.

Veći asortiman

I Prijedlog zakona o trgovini RS, koji bi se uskoro trebao naći pred poslanicima entitetskog parlamenta, decidiran je s odredbom da se u trgovačkim lancima u ovom entitetu na svim policama obavezno mora nalaziti najmanje 50 posto domaćih proizvoda. – To je jedan od načina da promovišemo, ali i da zaštitimo domaću proizvodnju, da stimulišemo poljoprivredne proizvođače da bismo dobili što veći asortiman kvalitetnih domaćih proizvoda – obrazloženje je resornog Ministarstva trgovine i turizma.

Prošle godine bilo između 25 i 27 posto

– Prema istraživanju koje smo radili prošle godine, u velikim marketima bilo je između 25 i 27 posto domaćih proizvoda kada je u pitanju prehrana, a procent je manji ako se u obzir uzmu i ostali proizvodi – kazao nam je Admir Kapo, predsjednik Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće“.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: