NA PODRUČJU FBiH VIŠE OD 3.000 DIVLJIH DEPONIJA

3Na području Federacije BiH, prema procjenama, ima više od 3.000 divljih deponija, rečeno je Feni u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma (FMOIT).

– Veliki je broj općinskih deponija koje funkcioniraju kao legalne a koje nisu tehnički uređene i općine imaju obaveze da naprave određene planove i aktivnosti i da investiraju u tehničko uređenje takvih deponija. Federalno ministarstvo ima u svom programu realizacije budžeta za ovu godinu podršku u takvim projektima i te aktivnost se paralelno dešavaju sa uspostavom osnovne infrastrukture za upravljanje komunalnih otpadom a to su regionalni centri za upravljanje otpadom- kazao je Agenciji Fena pomoćnik ministrice u Sektoru za okoliš FMOIT Mehmed Cero.

U toku je izgradnja novih regionalni centara, a neki su već izgrađeni, kao što su centri u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzla. U toku su pripremne aktivnosti na gradnji centara za Goražde, Bihać, Livno.

– To je osnovna infrastruktura centara za upravljanje komunalnim otpadom gdje otpad treba da se odlaže na potpuno za okoliš bezbjedan odnosno sanitaran način. Paralelno s tim eliminišu se divlje deponije – kazao je Cero.

Pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u KS-u Zijada Krvavac u razgovoru za Fenu kaže da su službe komunalnih redara i općinske službe komunalne inspekcije nadležni prvo da sprječavaju nastanak divljih deponija i da se sankcionišu jer divlje deponovanje odnosno nelegalno odlaganje otpada na nedozvoljenim lokacijama čini jedan od ozbiljnih problema po okoliš i ono je prisutno na području čitave BiH, pa i na području Kantona Sarajevo.

– Na području kantona Sarajevo, prema podacima iz 2012. godine sa kojima raspolaže KJKP “Rad”, postoji 45 lokacija na kojima se nelegalno vrši odlaganje otpada, a prema podacima općina u Kantonu Sarajevo ima oko 60 takvih lokacija – kazala je Krvavac, dodavši kako se radi o “promjenljivom broju”.

Ona je istakla kako je “bitno razlikovati nelegalne divlje deponije od deponija na kojima se smeće odlaže s područja jedne općine”.

– To nije karakteristika u KS nego druge općine u FBiH imaju općinske deponije koje nisu sanitarne deponije, ali su zvanične, nisu nelegalne, zato što njime upravljaju uglavnom općinske službe – pojasnila je Krvavac.

U Kantonu Sarajevo jedina zvanična deponija je sanitarna deponija u Smiljevićima.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: