NA LOKALITETU CRNI VRH EKSHUMIRANI POSMRTNI OSTACI SREBRENIČKIH ŽRTAVA

2Na lokalitetu Crni Vrh, na području općine Zvornik, ekshumirani su nekompletni posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata.

– Ekshumirano je deset slučajeva, a prema nalazu vještaka sudske medicine riječ je o najmanje tri žrtve. Tijela su bila razbacana po površini terena i za sada se sa sigurnošću ne može znati o kojem je tačno broju žrtava riječ. Tek nakon završene DNK analize imat ćemo podatke o tačnom broju pronađenih žrtava – kazala je danas Agenciji Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Dodala je da je, prema informacijama Instituta za nestale osobe, riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1995. godine prilikom pada Srebrenice.

Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prevezeni u Komemorativni centar u Tuzlu radi sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade.

Ekshumacijom je, po naredbi Suda BiH, rukovodilo Tužilaštvo BiH.

Čengić podsjeća da su na širem području Crnog Vrha ekshumacije rađene prošle godine u dva navrata, kada je pronađeno 14 žrtava, civila bošnjačke nacionalnosti ubijenih prilikom pada Srebrenice.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: