Na današnji dan u Istanbulu je umro Zmaj od Bosne, Husein-kapetan Gradaščević

Husein kapetan Gradaščević je rođen 1802. godine u Gradačcu, u porodičnoj kući Gradaščevića, koja se nalazila nedaleko od tvrđave.

Odrastanje u periodu burnih političkih događaja, gdje su Bošnjaci za Osmanske interese ratovali i gušili srpski ustanak, kao i pogubljenja bošnjačke elite od strane osmanskih vezira, značajno će utjecati na profiliranje Huseinovog razmišljanja.

Josip Eugen Tomić u svom romanu “Zmaj od Bosne” navodi da je Husen bio zaljubljen u kćerku bega Zaimovića iz Brčkog, Mejru kao i to da je imao ljubavnicu, kćerku austrijskog oficira, Mariju.

Kasnim dvadesetim godinama devetnaestog stoljeća, sultan Mahmud II je uveo osmanlijske reforme i ukinuo janjičare što je dovelo do velikih negodovanja u Bosni. Početkom tridesetih godina dvadesetog stoljeća u Bosni je održano nekoliko sastanaka na kojima se tražilo obustavljanje uvođenja nove vojske, nove uniforme i novog načina uvježbavanja, te se tražilo ukidanje bosanskog namjesništva i uvođenje autonomije.

Gradaščević je 31. maja uputio poziv u kojem je zahtijevao da se svi ajani smjesta pridruže njegovoj vojsci, zajedno sa svim pripadnicima bosanskog naroda koji su to željeli.

Njegov novi status je ozvaničen tokom svebosanskog sabora održanog 12. septembra u Sarajevu.

Gradaščević nije bio samo vrhovni zapovjednik, već i glavna civilna vlast u Bosni. Osnovao je sud i preselio centralnu vlast Bosne u Travnik, napravivši od njega glavni grad pobunjene Bosne.

Ključna borba se dogodila 4. juna na Stupu, između Sarajeva i Ilidže. Pred kraj bitke snage pod komandom Ali-paše Rizvanbegovića i Smail-age Čengića s leđa su napale vojsku koju je predvodio Gradaščević, nakon čega se pobunjenička vojska povukla u Sarajevo.

Gradaščević se vratio u Gradačac dok je sultanova vojska ulazila u Sarajevo 5. juna i spremala marš na Travnik. Nakon poraza Gradaščević odlučuje napustiti Gradačac i krenuti ka Austriji, gdje je očekivao da će biti tretiran kao bosanski vezir, a bio je pritvoren gotovo mjesec dana.

Krajem 1832. godine pristao je da se vrati na Osmanlijsku teritoriju, ali mu je uvjetovano da ne smije kročiti u Bosnu, te je otputovao u Beograd, a nakon toga i u Istanbul gdje je preminuo na današnji dan 1834. godine.

„Zmaj od Bosne“, do danas je ostao mitski narodni junak i heroj bosanskog otpora.

 

 

(Slobodna Bosna)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: