Na Dan penzionera izašli na ulice: Vrijeme je da se počnu rješavati nagomilani problemi

U organizaciji Saveza udruženja penzionera Federacije BiH danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH na protestima se okupio veliki broj penzionera, koji su nezadovoljni svojim statusom u društvu. Njih skoro 10.000 hiljada je odlučilo poboljšanje prava zatražiti na ulicama, a planirano je i da upute niz zahtjeva predstavnicima entitetske vlasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Mnogi od njih nisu razočarani samo odnosom vlasti prema njima, nego i pojedincima koji vode penzionerska udruženja u Federaciji BiH. Tako okupljeni, koji su došli iz krajeva FBiH, nisu dozvolili da im se obrati Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH, za kojeg smatraju da se ne bori za prava penzionera, nego za svoja.

U masi okupljenih mogli su vidjeti istaknuti transparenti sa natpisima: “Vratite nam dostojanstvo“, “Penzija nije milostinja već stečeno pravo“, “Stanite sa pljačkom ovog naroda“…

Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH istakao je da su protesti dugo pripremani, te da je došao dan “D“, i to 25. oktobra na praznik penzionera.

“Odlučili smo se da na Dan penzionera izađemo na ulice i vladajućim strukturama kažemo da je dosta igre s nama i da je vrijeme da počnu rješavati naše teške i nagomilane probleme, koji nas prate 20 godina. Poslaćemo jasnu poruku svim vlastodržcima da moraju promijeniti svoj odnos prema najstarijoj i najzaslužnijoj kategoriji stanovništva Federacije BiH. Izgradili smo i odbranili zemlju i ovakav odnos je nedopustiv“, kazao je Rapa.

Dodao je da nema “čarobnog štapića“ koji bi odmah riješio sve njihove probleme i zahtjeve koje će uputiti Parlamentu i Vladi FBiH, ali da je vrijeme da se počnu rješavati.

 

(Anadolija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: