Na cisterni goriva, BiH gubi 30.000 KM

Tek što je Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska završilo akciju „Kolt“ u kojoj je utvrđeno da se bazna ulja miješaju sa gorivom, te privedeno 12 osoba, i iz Ministarstva sigurnosti BiH najavljuju da će se i oni umiješati u ovaj problem.

Trideset posto goriva porijeklom iz Mađarske, koje svakodnevno toče građani BiH nije dizel, kako piše na pumpama, već bazno ulje, što je utvrdio entitetski MUP.

Ono oštećuje automobile, ali vlasnicima pumpi koje ga naručuju iz Mađarske donosi čisti profit, jer se na uvoz baznog ulja ne plaćaju akcize i porez.

SIPA otvara istragu

Naime, na bosanskohercegovačkom tržištu sa punom cijenom svakodnevno se prodaju hiljade litara goriva. Trećina goriva koje stiže iz Mađarske preko Srbije, je u biti bazno ulje. Građani BiH ga plaćaju punom cijenom, a na jednoj cisterni, zarada je 30 hiljada maraka.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH najavljuje da će se sva odjeljenja Ministarstva sigurnosti BiH uključiti u rješenje ovog problema.

„Ovo je klasičan primjer organizovanog kriminala u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi na štetu građana BiH. Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) otvorit će istragu na državnom nivou, kako bismo spriječili ovu vrstu šverca visokoakciznim robama. Šteta koja nastaje mjeri se stotinama miliona maraka godišnje. Da ne spominjem štetu koja nastaje na automobilima“, istakao je Mektić.

Al Jazeera

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: