Na čelu IZBiH od danas je Husein ef. Kavazović

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović od danas je novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH. On je na tom mjestu zamijenio Mustafu ef. Cerića, koji je ovu dužnost obavljao od 1993. godine.

Inače, ceremonija inauguracije novoizabranog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića počela je dolaskom odlazećeg i novog reisu-l-uleme u Gazi Husrev-begovu džamiju.

Oni su u upratnji  članova Odbora za dodjelu Menšure došli iz Gazi Husrev-begove medrese do harem džamije. Njihov ulazak u harem džamije pratio je tekbir prisutnih horova i džematlija. Na čelu kolone bila su dva bajraktara sa zastavama Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu novoizabranom reisu je uručena Menšura, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može vršiti dužnost vjerskog vođe muslimana.

On će je, kako stoji u njenom tekstu, obavljati u skladu s propisima  šerijata, ovlaštenjima Šejhu-l-islama i odredbama Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini te državnih zakona.

Menšura predstavlja svečani dokument kojim se potvrđuje da je određena osoba legalno imenovana, odnosno izabrani reisu-l-ulema i da je kao takav ovlašten, da u smislu šerijatskog prava daje slična ovlaštenja podređenim vjerskim službenicima.

U Odboru za predaju Menšure su: Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice, Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema IZ-a u BiH, Nedžad Grabus, muftija ljubljanski, Muamer ef. Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, Fikret Karačić, profesor šerijatskog i svjetovnog prava, Mensur ef. Pašalić, predsjednik Udruženja ilmije IZ-a u BiH.

Tokom svečanosti zvanicama su se obratili reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić i Husein ef. Kavazović i predstavnici Sabora Islamske zajednice, a nakon dodjele Menšure novoimenovani reisu-l-ulema uputio je svoju prvu hutbu.

Drugi dio svečanosti bit će upriličen u popodnevnim satima u sarajevskom hotelu “Bristol” u prisustvu visokih zvanica. Podsjetimo, na svečanost dodjele Menšure pozvano je oko 800 zvanica.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: