Mustafa Mujezinović: INZKO ĆE ODOBRITI PRIVREMENO FINANSIRANJE

Nakon što je novi saziv Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u utorak usvojio prijedlog odluke o privremenom finansiranju za period januar – mart 2011. godine, ostalo je neizvjesno kad će i koji saziv Doma naroda to učiniti kako bi konačno bili uspostavljeni finansijski tokovi u FBiH.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović smatra da niti jedan saziv Doma naroda Parlamenta FBiH ne mora usvajati odluku o privremenom finansiranju i tvrdi da će taj posao obaviti visoki predstavnik u BiH.

U pismu, koje je po premijerovom ovlaštenju potpisao sekretar Vlade FBiH Ismet Trumić, Dom naroda federalnog Parlamenta je obaviješten da ne mora usvajati odluku o privremenom finansiranju, jer je “visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko iskazao spremnost da pomogne u donošenju tog akta”, piše Oslobođenje.

Na pitanje zbog čega se premijer umiješao u parlamentarnu proceduru donošenja odluke koja je u ustavnoj i zakonskoj nadležnosti Parlamenta, dakle oba doma podjednako, premijer je kazao:

“Uradio sam to zato što je dosad izabrano pola novog saziva Doma naroda, a pola starog saziva tog doma neće doći na sjednicu ako se ona zakaže. Jednostavno, želim da im pomognem. Ja im nisam rekao da ne usvajaju odluku, nego samo ne tražim da Dom naroda to sad uradi, jer je očito da se taj dom ne može sastati”.

Bilo kako bilo, predsjedavajući dosadašnjeg saziva Doma naroda Parlamenta FBiH Stjepan Krešić za danas je sazvao sastanak starog Kolegija na kojem će se razgovara ti o tome koji sastav Doma je nadležan za usvajanje odluke o privremenom finansiranju.

“Pokušat ću zajedno s članovima Kolegija doći do odgovora na pitanje da li sazivati ili ne sjednicu Doma naroda i u kojem sastavu. Nadam se da ću do sutra (četvrtak, op. a.) imati mišljenja Centralne izborne komisije BiH i Ureda visokog predstavnika u BiH, koja sam zatražio, kako bismo konačno razjasnili situaciju oko sazivanja sjednice Doma naroda”, kazao je Krešić.

No, sjednici Kolegija će prethoditi sastanak u centrali Stranke demokratske akcije između predstavnika te i Socijaldemokratske partije BiH. Predstavnici dvije stranke koje imaju većinu u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta, ali i najviše dosad verificiranih delegata za novi Dom naroda, razgovarat će o mogućnosti da deset novoizabranih delegata iskoristi odredbu Poslovnika o radu Doma naroda i sazove sjednicu novog sastava tog doma, saznaje Oslobođenje.

Kako su potvrdili izvori bliski ovim strankama, u slučaju da predsjedava jući Krešić odluči da ne saziva sjednicu novog Doma naroda, u koji je dosad izabrano 30 predstavnika iz kantonalnih skupština, to bi mogla učiniti grupa novoizabranih delegata.

“Takav Dom naroda bio bi sazvan isključivo radi usvajanja odluke o privremenom finansiranju i ništa više. Jer, 30 delegata predstavlja većinu od propisanih 58, dovoljnu za usvajanje odluke o privremenom finansiranju”, kažu izvori Oslobođenja.

(MOJportal)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: