Mujezinović : Federaciji prijati finansijski kolaps

Federacija BiH može doživjeti finansijski kolaps ako odluka Suda u Strazburu u “slučaju Đokić” bude primijenjena na više od 20 000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba, izjavio je federalni premijer Mustafa Mujezinović.

Isti zaključak donijela je juče i Vlada na sjednici na kojoj je zadužila predstavnicu Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava da podnese zahtjev za preispitivanje presude ovog suda u predmetu “Branimir Đokić protiv BiH”.

Sud za ljudska prava u Strazburu odlučio je da BiH Đokiću, bivšem oficiru ЈNA, mora u roku tri meseca, od dana kada presuda postane konačna, isplatiti 60.000 evra na ime materijalne i 5.000 evra nematerijalne štete, kao i 200 evra za troškove.

Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strazburu, predstavlja kršenje odredaba Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu.

U presudi, koja je izrečena 27. maja, navodi se da “ako se iznosi ne isplate u iduća tri meseca, kamatna stopa biće povećana za tri odsto”.

Depo.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: