Motociklisti u BiH će od iduće godine moći registrovati motore na šest mjeseci

Motociklisti u Bosni i Hercegovini će od iduće godine dobiti mogućnost registrovanja motocikala na period kraći od godinu dana, što je velika pogodnost za sve one koji svoje dvotočkaše mogu voziti samo u periodu kada je lijepo vrijeme.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH proteklih mjesec dana provodilo je proces javnih konsultacija na Nacrt pravilnika o registraciji vozila koji obuhvata i nova pravila za rok važenja registracije motocikala.

“Registracija vozila važi godinu, a za motocikle, tricikle, četverocikle, lake motocikle, vozila za stanovanje ili kampovanje, važenje registracije može biti i kraće od godinu dana, s tim da ovaj rok ne može biti kraći od šest mjeseci”, navodi se u Nacrtu novog pravilnika.

Motociklisti u BiH sada plaćaju registracije za cijelu godinu, iako voze motore samo nekoliko mjeseci godišnje. Evropske zemlje već godinama imaju praksu sezonske registracije dvotočkaša, a nedavno je i u Srbiji izmijenjen Zakon o sigurnosti saobraćaja koji je vlasnicima motocikala omogućio registraciju motora od mjesec do godinu dana.

“Ovaj pravilnik, nakon provedenog postupka konsultacija i izrade jedinstvenog prijedloga, predviđen je da se primjenjuje od 1. januara 2019. godine”, kazali su nam iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Troškovi registracije, prema novom pravilniku, zavisit će od vrste registracije i tipa motocikla.

U svakom slučaju novi pravilnik u velikoj mjeri će olakšati i pojednostaviti procedure svim ljubiteljima dvotočkaša.

Klix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: