Mora se podržati održivi povratak

Potpredsjednik Republike SrpskeEnes Suljkanović izjavio je  u Gojčinu kod Kalesije da se mora podržati održivi povratak Srba na području ove opštine.

Suljkanović je, nakon razgovora sa predstavnicima srpskih povratnika, u kome je učestvovala i ministar za obnovu, razvoj i povratak Tuzlanskog kantona Dijana Bilanović, rekao novinarima da je iznenađen sa kakvim se sve problemima suočava povratničko stanovništvo na području opštine Kalesija.

Dogovorili smo se da je potrebna mnogo bolja saradnja između opštinskih komisija i stvarnih povratnika, koje bi trebalo više uključivati u rad komisije za povratak prilikom dodjele donacija i jednokratnih pomoći“, naglasio je Suljkanović.

Ističući da su ga srpski predstavnici upoznali da u posljednjih sedam godina nije ostvaren nijedna povratak na područje opštine Kalesija, Suljkanović je rekao da sredstva od donacija nisu išla za obnovu kuća stvarnim povratnicima nego, uglavnom, ljudima koji žive u trećim zemljama.

On je naglasio da bi u narednom periodu državna i entitetske komisije trebalo prvo da urade reviziju kriterijuma za dodjelu donacija, navodeći primjer čovjeka koji živi u podrumu a nije dobio donaciju, dok ima slučajeva da su kuće obnavljane onima koji tu ne žive.

Neću da kažem da i onima koji tu ne žive ne treba obnoviti kuće, ali se prvo mora obnoviti imovina onima koji tu svakodnevno žive i rade“, rekao je Suljkanović.

Govoreći o broju zaposlenih Srba povratnika u lokalnu upravu, Suljkanović je rekao da je nedavno primljena u radni odnos jedna osoba koja, kako je saznao, nema podršku srpskih povratnika.

Potpredsjednik RS rekao je da je upoznat o svim problemima sa kojima se suočavaju srpski povratnici – lokalnoj deponiji koja je locirana u blizini povratničkih mjesta, uništenoj putnoj komunikaciji i slično i dodao da ne treba da čudi podatak da se vratilo samo oko 130 lica, odnosno 71 porodica u kojima živi većinom po jedan član.

Suljkanović je rekao da će upoznati predsjednika RS Milorada Dodika o ovoj situaciji i nastojati da se pomogne ovim ljudima, dodavši da je i resorno ministarstvo Vlade Tuzlanskog kantona dalo određena obećanja da će pomoći srpskim povratnicima.

U tom smislu podržaćemo u narednom periodu projekte povratnika koji će imati snagu održivog povratka“, rekao je on i dodao da su uglavnom locirani svi povratnički problemi koje treba u narednom periodu rješavati.

Bilanovićeva je istakla da će u toku ove sedmice biti održan sastanak sa predstavnicima srpskih povratnika radi rješavanja svih navedeni problema.

Organizovaćemo razgovore i sa predstavnicima lokalne vlasti da zajednički vidimo na koji način možemo pomoći održivi povratak i prevazići aktuelne probleme“, rekla je ona.

 

(Srna/MOJportal)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.