Moguće promjene u Vladi FBiH: Osniva se novo ministarstvo, pojedina će biti “prepakovana”

Vlada Federacije BiH bi, saznaje Faktor, od narednog mandata mogla pretrpjeti velike promjene. Predviđena je podjela pojedinih postojećih ministarstava ili njihovo spajanje, te osnivanje novih. Njihov ukupan broj bi ipak ostao isti.

Radi se o prijedlogu koji se trenutno razmatra unutar Stranke demokratske akcije (SDA), a čiji je cilj, kako nam je kazao potpredsjednik te stranke Edin Ramić, uspostavljanje racionalnije, efikasnije i funkcionalnije Vlade FBiH.

– Trenutno imamo situaciju u kojoj su neka ministarstva poprilično opterećena, dok su neka manje opterećena ili postoje forme radi – pojašnjava Ramić.

Prijedlog koji se razmatra unutar SDA je, dodaje, da Vlada FBiH zadrži propisani broj ministarstava, ali da se izvrši efikasnija i funkcionalnija raspodjela.

– Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo kulture i sporta bi se spojili u jedno ministarstvo. Zatim bi se formiralo novo ministarstvo porodice i mladih, s obzirom da nemamo institucionalnu brigu za porodicu i mlade – kazao je Ramić.

Umjesto Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva, postojalo bi ministarstvo energije i rudarstva dok bi Federalno ministarstvo poduzetništva i obrta postalo ministarstvo industrije, razvoja, poduzetništva, obrta i trgovine.

– Umjesto postojećeg Federalnog ministarstva trgovine, formiralo bi se ministarstvo uprave i lokalne samouprave, s obzirom da postoji potreba da se efikasnije sa federalnog nivoa koordiniraju aktivnosti na nivou lokalne zajednice i uprave – dodaje potpredsjednik SDA.

Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bi bio dodan i resor ruralnog razvoja pa bi tako nastalo ministarstvo ruralnog razvoja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

– Ostala ministarstva bi ostala sa istim nazivima, a ove bi promjene sa sobom vezale i promjene nadležnosti te promjene raspodjele sredstava. To je nešto što se kod nas raspravlja u stranačkim organima, a dalje ćemo to dogovarati sa našim partnerima – izjavio je Ramić.

Partneri su, sudeći prema ranijim izjavama, saglasni sa potrebnom izmjena postojeće strukture Vlade FBiH.

– Dogovarali smo i dinamiku kako bi eventualno neke stvari unutar Vlade FBiH trebali promijeniti, što smo razgovarali i prije nekoliko godina, oko reorganizacije same strukture Vlade FBiH – izjavio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović nakon posljednjeg sastanka sa delegacijom SDA u Mostaru.

Vlada FBiH, pored pozicije premijera, ima još 16 ministarstava. Prema Zakonu o Vladi FBiH, nju trebaju činiti osam ministara iz reda bošnjačkog naroda, pet ministara iz reda hrvatskog naroda i tri iz reda srpskog naroda.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: